DEBATT: «Sionisme er en fullst
...
DEBATT: «Sionisme er en fullstendig legitim og moralsk forsvarlig politisk oppfatning. Ja, jøder har rett til en stat i denne verden. Ja, staten Israel har rett til å eksistere», skriver Ole Andersen. Foto: Adobe Stock
debatt
Er sionisme synd?
Del
«Vi fastholder at kristen støtte til sionismen er i strid med den kristne tro og et grovt misbruk av Bibelen». Slik heter det i en erklæring fra Kairos Palestine-bevegelsen som ble offentliggjort i juli.

Erklæringen fastslår at sionismen benekter palestinernes menneskerettigheter og at undertrykkelse av palestinere er synd. Det er ikke bare antiisraelske palestinske kristne som støtter opp om erklæringen fra Kairos Palestine. I Danmark er erklæringen underskrevet av en rekke danske kirkefolk, inkludert biskop Marianne Christiansen.

Jeg er sionist. Jeg er medlem av Dansk Zionistforbund og stolt av det. Er det synd? Er det i strid med den kristne tro? Er det et grovt misbruk av Bibelen, slik som det heter i Kairos Palestine-erklæringen?

Nei, nei, nei!

Sionisme er en politisk overbevisning om at det jødiske folk har rett til én stat i denne verden, staten Israel. Sionisme er støtte til staten Israels rett til å eksistere. Derfor er jeg sionist.

Disse årene prøver en bred kampanje i den vestlige verden til å gjøre sionismen illegitim. Sionist blir gjort til et skjellsord. Sionismen beskrives som ond - ja, så ond at det er greit å gå til angrep på sionister. I 2014 var det en demonstrasjon mot Israel i København. Noen demonstranter bar skilt med teksten «Alle sionister er et legitimt mål over hele verden».

Kairos Palestine-erklæringen støtter denne kampanjen. Underskriften fra biskop Marianne Christiansen bidrar til denne demoniseringen av sionister.

Kristne venner av Israel skal være meget oppmerksomme her. Vi skal protestere mot forsøket på å gjøre sionismen illegitim. Vi skal gå imot kampanjen mot sionismen. Også i Danmark og i Norge.

Sionisme er en fullstendig legitim og moralsk forsvarlig politisk oppfatning. Ja, jøder har rett til en stat i denne verden. Ja, staten Israel har rett til å eksistere.

Mange kristne mener at hele konflikten i Midtøsten kun dreier seg om at palestinerne skal behandles ordentlig. Det er jo et mål som vi alle kan være enige i. Ja, palestinerne skal behandles ordentlig!

Men når BDS-tilhengerne og andre kritikere av Israel angiper sionismen, handler det om mye mer enn en ordentlig behandling av palestinerne. Det handler om selve Israels eksistensberettigelse. Det er sionismen, grunnlaget for Israels eksistens, de angriper. De ønsker i virkeligheten en verden uten noe Israel.

Derfor er kampen for sionismen så viktig.

debatt,sionisme,danmark,ole andersen,palestina,israel,kairo