TÅRNET: Filmen handler om en storfamilie som bor i en palestinsk flyktningleir i Libanon.

Feilinformasjon om Midtøsten

Ingen sier at Norge er okkupanter på Svalbard. Israel er heller ikke okkupanter på sitt tildelte landområde.

NRK har publisert en animasjonsfilm om Israel/Palestina konflikten. Dette er en barnefilm. Handlingen finner sted i Libanon, i et boligområde, hvor palestinere, som måtte forlate Israel i 1948, bor. Budskapet i filmen er palestinernes fortsatte krav om rett til å vende tilbake til Israel.

Hovedpersonen er ei skolejente. Filmen er godt laget. Den lærer norske barn om hvordan det er å leve under andre forhold enn oss. Men den er ikke politisk nøytral, fordi den utelater en del opplysninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Filmen starter med følgende tekst: «15. mai 1948 ble staten Israel etablert. To tredjedeler av den palestinske befolkningen ble fordrevet. Den dag i dag er de flyktninger.»

Filmen utelater å opplyse norske barn og unge om det folkerettslige vedtaket fra 1920, som er bakgrunnen for opprettelsen av staten Israel. Man starter i 1948 og utelater helt å fortelle at det foreligger en historisk bakgrunn. Og dette får som konsekvens at barna lærer om «slemme Israel».

At NRK har valgt å ikke opplyse om folkeretten i denne filmen, er kritikkverdig.

Man utelater å opplyse om vedtaket i San Remo 25.4.1920 der de allierte hovedmaktene vedtok Balfourerklæringen som juridisk bindende folkerett. Mandatet for å gjenopprette det gamle Israel som jødenes nasjonale hjem, ble opprettet. To år senere stadfestet Folkeforbundet dette vedtaket.

Man utelater å informere om at det britiske mandatområdet ble delt opp i to stater, Jordan og Israel. Det ble opprettet både en jødisk stat og en arabisk stat. I 1946 ble staten Jordan opprettet, i 1948 ble staten Israel opprettet. Dette betyr at det ble tatt hensyn til både jøder og arabere.

Ut fra dette blir det feil av NRK å fremstille Israel som okkupasjonsmakt og koloniseringsstat.

I tillegg kan det være greit å minne om at Norge har stor egeninteresse av å vektlegge folkerettslige vedtak. Svalbardtraktaten ble inngått under det samme fredsoppgjøret, 9. februar 1920. Dette gav Norge suvereniteten over Svalbard. Det er nå 100 år siden, og Norge har feiret dette jubileet, på samme måte som Israel kunne feire grunnlaget for opprettelsen av sin stat.

Ingen sier at Norge er okkupanter på Svalbard. Israel er heller ikke okkupanter på sitt tildelte landområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis denne barnefilmen «Tårnet» skal fremstå som politisk nøytral, må innledningsteksten også romme opplysning om det folkerettslige vedtaket fra 1920. Uten en slik opplysning, gir denne filmen politisk feilinformasjon til barn og unge.

Les også
Vil stanse NRK-visning av animasjonsfilm om Midtøsten-konfliktenTårnet (2018)