Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen, og Frp-leder Siv Jensen i samtale etter at Stortinget behandlet endringer i bioteknologiloven mai. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Illusjonen om et borgerlig flertall

At de borgerlige kan vinne er verken selvfølgelig eller særlig sannsynlig, og Vebjørn Selbekks argumentasjon er bare egnet til å bekrefte dette.

«Selvfølgelig kan de borgerlige vinne» hevder redaktør Vebjørn Selbekk i sin avis mandag 10. august. Det er stortingsvalget om ett år og en måned han har i tankene. Men et slikt scenario er verken «selvfølgelig» eller særlig sannsynlig, og den argumentasjonen Selbekk er bare egnet til å bekrefte dette.

Selbekk belegger sin analyse med «fire faktorer som gjør at det fortsatt kan være realistisk å tro på et borgerlig flertall om ett år». Av de fire argumentene er det vel egentlig bare det første som framstår som virkelighetsbasert. De andre tre baserer seg på det som framstår som lite annet enn ønsketenking.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

At Høyre gjør det bra på meningsmålingene for tiden er sikkert oppmuntrende for partileder Erna Solberg, men jeg håper i det lengste at statsministeren ved samme navn innser at det ikke betyr at hennes regjeringsprosjekt kan overleve på det.

Den tidligere regjeringspartneren Frp endret ham på rekordtid fra et ikke spesielt ansvarlig regjeringsparti til et totalt uansvarlig opposisjonsparti. De to andre partiene i regjeringskoalisjonen ligger begge fjellstøtt og med god margin under sperregrensen.

Selbekk prøver riktignok, som en del av punkt to i sin argumentasjon, å trøste seg selv og andre med at KrF har «vunnet kampen mot sperregrensen hver gang», som han skriver. «Hver gang» vil si de to siste stortingsvalgene, i 2013 og 2017.

Slik overser (fornekter?) han det historiske faktum at KrF aldri har ligget så lavt så lenge på meningsmålingene som partiet har gjort etter at man gikk inn i Solberg-regjeringen. Jeg har fulgt med på KrFs oppslutning på meningsmålingene i snart 30 år. Partiet har aldri sett 2-tallet på målingene i hele denne perioden.

Det tredje esset som Selbekk later som om han har i ermet er et påstått uforløst velgerpotensial som Frp kan sitte på. Det er vanskelig å ta en slik «analyse» på alvor. Dette potensialet har ikke vist seg på målingene etter at Frp valgte å gå ut av regjeringen.

At erfaringene med Frp i regjering gjennom seks år, med en voldsom gjennomtrekk av statsråder i flere av departementene partiet skulle bestyre, skulle gjøre dem særlig attraktive som regjeringspartner, har jeg også vanskelig for å tro.

Som sitt fjerde punkt prøver Selbekk å male partiet Rødt på veggen i regjeringskvartalet, og gi inntrykk av at en rødgrønn regjering vil være avhengig av «miljøradikalerne i MDG og kommunistene i Rødt for å oppnå flertall».

Slik er jo ikke den politiske virkeligheten. Like lite som det står noe flertall i Stortinget bak Erna Solbergs regjering i dag, er det et krav at en eventuell Støre-regjering må ha et slikt flertall. Norge har lang erfaring med mindretallsregjeringer. De siste 60 årene har dette faktisk vært regelen og flertallsregjeringer vært unntaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ett år til neste stortingsvalg. Man må gjerne drømme om at det valget vil gi et «borgerlig» flertall, men for de aller fleste framstår det som nokså illusorisk og virkelighetsfjernt.

Les også
Selvfølgelig kan de borgerlige vinne
Les også
KrF over sperregrensen i to nye meningsmålinger