«Tidsvinduet for annektering av Jordandalen og 30 prosent av Vestbredden vil med en demokratisk valgseier sannsynligvis bli lukket for Statsminister Netanyahu», skriver Roald Øye. Foto: Ronen Zvulun, Pool Photo via AP/NTB scanpix

Netanyahus største politiske nederlag

Den dramatiske drakampen som foregår i disse dager i Israel står om mer enn to Benjaminers politiske liv og ettermæle.

Yaakov Katz skrev en betraktning i Jerusalem Post den 2. august i år: «A look at what the under-pressure prime minister can do to avoid a fourth election».

I betraktningen viser han hvilke muligheter det er for statsminister Netanyahu til å unngå et valg i november i år som vil bli det fjerde på under to år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vil eventuelt bli en valgkamp som foregår mens korona-viruset fortsatt herjer som verst i Israel, og mens den amerikanske presidentvalgkampen også herjer som verst i USA. Det åpner for mange uventede politiske scenarier.

Valget i USA er bestemt å finne sted den 3. november, og resultatet av et eventuelt valg i Israel vil foreligge etter denne datoen, i «lame duck perioden» før president Trump eventuelt går av som president noen uker senere, og en demokratisk president innsettes i embetet.

Begge kandidatene vil i overgangsperioden frem til februar 2021 være handlingslammet, særlig hvis det blir skifte av president.

Tidsvinduet for annektering av Jordandalen og 30 prosent av Vestbredden vil med en demokratisk valgseier sannsynligvis bli lukket for Statsminister Netanyahu. Det vil bli hans største politiske nederlag i hans karriere.

Yaakov Katz skriver at statsminister Netanyahu har 5 opsjoner for å unngå et 4. valg som samtidig sikrer at han slipper å gi fra seg tøylene som regjeringssjef om litt over et år.

Hvis Gantz og Netanyahu ikke blir enig om et to-årsbudsjett, som opprinnelig avtalt dem imellom, vil Knesset automatisk bli oppløst den 25. august, og nyvalg vil bli berammet til en dag i slutten av november.

Av taktiske grunner insisterer Netanyahu på å legge frem et ett-årsbudsjett. Av samme grunn går Gantz ikke med på brudd på avtalen.

Netanyahu er tydeligvis villig til å brenne alle broer og se bort fra alle andre opsjoner unntatt denne ene: Han velter regjeringen, kaster ut partiet «Blue and White» og inviterer Naftali Bennetts parti, Yamina, inn i regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om han fremdeles mangler to representanter for å få de 61 nødvendige representanter bak seg i Knesset, er det i følge Yaakov Katz «håp i hangande snøre»:

Potensielle representanter som han kan håpe vil bryte ut av regjeringskoalisjonen, er Zvi Hauser og Yoas Hendel fra partiet «Derech Eretz» og i tillegg et par representanter fra «Blue and White», bl.a. Pnina Tamano-Shata og Omer Yankelevitch.

Disse representantenes eventuelle «kuvending» i Knesset kan gjøre det utrolige mulig for statsminister Netanyahu. Den politiske drakampen vil bli avgjort innen 25. august. Den angår også folk utenfor Israels grenser fordi den har bibelske implikasjoner.

Hendel og Hauser har forsikret at de ikke vil være illojale mot Gantz, men Yakov Katz skriver i sin kommentar at når Israel bare er et par dager unna en beslutning om nyvalg den 25. august, kan deres holdning endre seg.

«Derech Eretz»-representanten, Zvi Hauser, har lagt frem et kompromissforslag i Knesset som Netanyahu har sagt at han kanskje kan støtte for å komme frem til et kompromiss med Gantz før den 25. august.

Den dramatiske drakampen som foregår i disse dager i Israel står om mer enn to Benjaminers politiske liv og ettermæle. Den står også om Judeas og Samarias tilknytning til Eretz Israel.

Hvis ingen av Yakov Katz sine fem opsjoner slår til, blir det nyvalg i Israel før året er omme. Da kan alt skje.