«Slik jeg ser det, finner vi f
...
«Slik jeg ser det, finner vi flere sentrale læremessige motsetninger mellom østlig/ortodoks spiritualitet og vanlig, evangelisk kristendom, noe som ikke bør ignoreres eller bagatelliseres i våre kristne fellesskap», skriver artikkelforfatteren. Bildet viser Peter Halldorf. Foto: Dan Aksel Jacobsen
debatt
Halldorfs spiritualitet kontra evangelisk kristendom
Del
Det er viktig å reflektere over noen grunnleggende lærespørsmål knyttet til Halldorfs formidling av trosliv og spiritualitet.

Peter Halldorf er en ettertraktet og populær retreatleder og forfatter som setter spor etter seg i mange sammenhenger.

På bakgrunn av en mangeårig innflytelse innen kirke- og kristenliv, både i Sverige, Norge og internasjonalt, synes jeg det er viktig å reflektere over noen grunnleggende lærespørsmål knyttet til Halldorfs formidling av trosliv og spiritualitet:

Hva kan defineres som hellig og guddommelig? Hva menes med at Gud lar seg erfare i alt og alle?

Er ørkenfedrene gode forbilder for oss når det gjelder det viktigste i kristen tro og praksis?

Hvor er det «sterke sentrum» i Halldorfs spiritualitet - i menneskets indre eller utenfor? Blir Guds ord brukt og forklart som et veiledende kompass i åndelig veiledning, slik det har vært vanlig praksis i tradisjonelle sjelesorgssamtaler?

Hvilken plass har evangeliet med forsoning og rettferdiggjørelse av tro i mystisismen og de spirituelle øvelsene, herunder ignatiansk spiritualitet, som blir anbefalt?

Slik jeg ser det, finner vi flere sentrale læremessige motsetninger mellom østlig/ortodoks spiritualitet og vanlig, evangelisk kristendom, noe som ikke bør ignoreres eller bagatelliseres i våre kristne fellesskap.

peter halldorf,debatt,reidun heradstveit,spiritualitet,tro