BESKYTTELSE: Ekteskapet gis ra
...
BESKYTTELSE: Ekteskapet gis rammer, fordi grenser er helt nødvendig for å definere og beskytte. Definere hva som er mitt og ditt, vårt og andres. Beskytte mot utroskap og svik, skriver forfatterne av dagens Synspunkt. Foto: Illustrasjonsfoto: Frank May, Adobe Stock
Debatt
Nei, utroskap er ikke vakkert
Del
– Utroskap kan være vakkert, har det stått på forsiden til vg.no i to uker nå. Og på dagbladet.no hevder sexolog Bente Træen at sidesprang ikke alltid er utroskap. Det må da være mulig å formidle en bedre historie om seksualitet og samliv enn dette?

Teksten er skrevet av Cathrine Lofnes, prosjektansvarlig i Mammashjerte, og Jarle Haugland, daglig leder i Tro & Medier.

Noe av det fineste som finnes, er eldre ektepar som har vært gift helt siden de var unge og fortsatt uttrykker kjærlighet til hverandre. De har trolig opplevd både stormer og tørke i parforholdet, men likevel har de vært trofaste og bevart den grunnleggende kjærligheten.

Vi trenger slike forbilder mer enn noensinne! For trofastheten og kjærligheten står under angrep, slik de to eksemplene fra mediene viser. Og i underholdningsindustrien reduserer realityserier, filmer og musikkvideoer dyrebare parforhold til sanselig begjær. Sist ute er Dplays nye realityserie, Singletown. Her skal fem kjærestepar sette forholdet på pause og leve som single, med festing og dating gjennom fire uker. Det er altså enda et program som baserer seg på utroskap, sex, svik og intriger.

Vi er overbevist om at mennesket er skapt for noe bedre. Vi tror at Guds historie om seksualitet og samliv er god og vakker. Derfor vil vi, mer enn å kjempe mot det destruktive, bidra til å fortelle en bedre historie. Denne historien forteller om en Gud som skaper mennesket i sitt bilde og setter mann og kvinne til å være ett i ekteskapet.

Dette ekteskapet gis rammer, fordi grenser er helt nødvendig for å definere og beskytte. Definere hva som er mitt og ditt, vårt og andres. Beskytte mot utroskap og svik. Den gode historien er en hage med vakre vekster av ærlighet, nærhet, intimitet, trofasthet, sannhet og kjærlighet.

«Gresset er ikke grønnere på andre siden. Gresset er alltid grønnest der du vanner det», sier vi i nettkurset vi lanserte i Tro & Mediers arbeid Mammashjerte denne uken: «Hvordan bevare parrelasjonen i småbarnsfasen?»

Fagfolk melder om økte ekteskapsproblemer og samlivsbrudd etter sommerferien. Dette er en tid der man er tettere på hverandre og ikke like lett kan «flykte» til jobb for å ignorere problemer i samlivet.

Vi ønsker ikke å ta lett på tematikken, samlivsproblemer er sammensatte og berører dype og vanskelige sider av mennesket. Men vi har et sterkt hjerte for ekteskap og familie, og ser at det trengs å formidles en lysets motstemme mot populærkulturens «følg hjertet – følg følelsene».

Svik, seksuell utprøving med andre partnere og intriger vil alltid skape gode seertall. Men det skaper ikke gode parforhold – verken for dem i serien eller for dem som ser på. Utroskap er ikke vakkert.

jarle haugland,cathrine lofnes,mammashjerte,utroskap,vg,mediekritikk,seksualitet,samliv,singletown