En folkemengde trakket på en nedrevet statue av Christopher Colombus i Minnesota, onsdag 10. juni. Foto: Leila Navidi, Star Tribune via AP photo

Bjørnetjenesten mot rasisme

Hvor mange navneskifter må til og statuer fjernes, hvis vi går dem etter i sømmene? Hamsun må selvsagt vekk. Michael Jackson. Martin Luther. Det blir ikke mange igjen til slutt.

- Under den victorianske perioden i England dekket de til statuer som viste nakenhet

- Under nazitiden brente de bøker og fjernet kunstverk de mente var "degenerert kunst"

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Maos kulturrevolusjon ville utrydde alt som ikke stemte med den nye ideologien

- Vi ler og rister på hodet av at bøker som Syndere i sommersol og Sangen om den røde rubin, og filmer som Life of Brian, ble møtt med krav om sensur

- IS ødela statuer og kunst de mente hyllet avguder

Nei, jeg mener ikke å sammenligne det som nå skjer med nazisme og IS, men det ligner mer og mer på sensur.

Vi skal lære av den negative historien, ikke fjerne alle spor av den.

Når "Tatt av vinden", som sørget for at en svart person for første gang fikk en Oscar, nå skal fjernes eller merkes fordi den skildrer rasistiske fordommer, så blir jeg nesten fornærmet. Tror de at vi ikke klarer å tenke selv, og forstå at dette er en svunnen tid?

Eller når statuer av Winston Churchill, som bekjempet nazismen i Europa med nebb og klør, skal fjernes fordi det blir sett på som en hyllest av ham? Og det er det jo. Men ikke for hans rasistiske uttalelser, men fordi han reddet hele Europa fra det mest rasistiske regimet som har vært.

Holberg skal fjernes. Møhlenpris skifte navn. Malerier må vekk. Hvor mange navneskifter må til og statuer fjernes, hvis vi går dem etter i sømmene? Hamsun må selvsagt vekk. Michael Jackson. Martin Luther. Folk som har vist diskriminerende holdninger overfor kvinner, homofile, urbefolkning, muslimer, jøder osv. Det blir ikke mange igjen til slutt. Tenk på hvor mange bygninger som er bygget av slaver. Skal disse rives, eller godtar vi slaveriet ved at de blir stående?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har kommet fram mange sterke historier om rasisme de siste dagene, og drapet på George Floyd har provosert og engasjert mange. Og jeg mener det er et legitimt opprør og et viktig engasjement som skal tas på alvor, og ikke latterliggjøres slik som en del gjør. Men sensur av fortiden er skivebom.

Statuer ble reist som en hyllest, ikke for slavebedrifter eller rasistiske holdninger, men for helt andre bragder. De er vitnesbyrd fra en annen tid om hvordan folk tenkte da. Og ikke minst hva de ikke tenkte på eller tok hensyn til. De er nyttige påminnelser. Det er en kraftig undervurdering av folk å tro at hvis vi lar dem stå, ja, da hyller vi rasisme og slaveri. Det vet vi at vi ikke gjør.

Kampen mot rasisme er ikke mot symboler, flagg, malerier og statuer. Den er mot holdninger, generaliseringer, mistenkeliggjøring og fremmedfrykt. Der har vi alle noe å jobbe med. Så la oss ta den virkelige kampen, og inkludere virkelige mennesker. Som lever i dag. DA endrer vi historien.

Les også
Anti-rasisten Winston Churchill
Les også
Kan vi ikkje berre vere snille?
Les også
Bestemor var ikke så viktig likevel