Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Kirkens historie krever varsomhet overfor Israel


Israel er anderledes. Som kristne har vi et forhold til Israels folk, som vi ikke har til noe annet folk i verden.

Når vi under gudstjenester og privat leser i Bibelen, leser vi en bok som kommer fra Israel og på alle måter er preget av Israel. Intet annet folk preger vår Bibel på samme måte.

Den Gud vi tror på, er Israels Gud. Han har valgt å åpenbare seg for oss gjennom det han har gjort i Israel. Intet annet folk har denne rollen i åpenbaringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men for oss kristne skiller også Israels folk seg fra alle andre folk på en annen måte. Det er Israels rolle i den kristne kirkes historie. Det er en mørk historie. Siden oldkirken har store deler av den kristne kirke alt for ofte foraktet og forfulgt jøder.

Forakten er kommet til uttrykk, når kristne har sett på det jødiske folk som forkastet og forbannet av Gud. Alle de gode ord i Det gamle testamente om Guds fremtidstanker for Israel er blitt lest som om de utelukkende handlet om kirken og ikke lenger gjelder Israel.

Forfølgelsene har vært tallrike. Når jøder løgnaktig fikk skylden for pest og andre katastrofer. Når kristne i påsken ville hevne Jesu død på de jødiske gudsmordere.

Intet annet folk i verden har vært utsatt for så mye ondt fra den kristne kirkes side. Kirkehistoriens mørke antisemitisme betyr, at kirkens forhold til det jødiske folk skiller sig fra forholdet til alle andre folk.

Derfor må den kristne kirke opptre med følsomhet og varsomhet overfor jøder i dag.

Vi kristne skal være ekstra forsiktige når vi omtaler jødene i forbindelse med Jesu død, så vi ikke uten å ville det viderefører mørke tradisjoner fra kirkehistorien.

Vi kristne skal være omhyggelige, når vi omtaler de herlige løfter til Israel i Det Gamle Testamente, så vi ikke viderefører en sørgelig erstatningsteologi. Vi har lov til at betrakte oss selv som medarvinger til disse gode løfter. Som Gud er overfor Israel, er han også overfor oss. Men vi har ikke lov til at frata Israel løftene.

Vi kristne skal passe på ikke å bruke Israels folk som det onde motbildet til oss selv. Når Bibelen taler om Israels harde hjerter, er det for at vi skal se, atvåre hjerter er harde – ikke for at vi i hovmod skal se ned på Israels folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkens historie overfor det jødiske folk krever varsomhet. Ellers svikter vi sannheten. Og da kan vi ikke dele den kjærlighet jøden Jesus har vist oss med hans landsmenn.