FORVERRING: Livet i Moria-leir
...
FORVERRING: Livet i Moria-leiren blir verre for hver dag som går, spesielt for barna, skriver to representanter for KrFU i dette innlegget. Foto: Panagiotis Balaskas, AP Photo / NTB scanpix
debatt
Regjeringens løsning er hverken 
en seier for KrF eller for barna
Del
Tirsdag forrige uke kunne vi alle lese om en endelig seier i Moria-saken, noe mange av oss har etterlyst i lang tid. Vi mener KrF har fått til et steg videre i saken, men å kalle dette en seier er det absolutt ingen grunn til.

KrF har altså fått gjennomslag i regjeringen for å hente barn fra Hellas til Norge, men dette skjer kun hvis 8-10 land gjør det samme, hva enn dette skal bety.

Livet i Moria-leiren blir verre for hver dag som går, spesielt for barna. Det er rapportert om selvskading, alvorlige frostskader og selvmordsforsøk hos barn helt ned til toårsalderen. Her er det mangel på helsehjelp, mat, trygghet og alt av det vi tar som den største selvfølge her i Norge.

Den siste tiden har situasjonen utviklet seg til noe enda vanskeligere grunnet den pågående pandemien som også har rammet denne leiren. For oss er det utrolig vanskelig å forstå hvordan hverdagen til disse barna ser ut. Alt dette pågår kun en tre timers flytur fra oss.

For KrF har det ikke vært tvil om at Norge skal hjelpe foreldreløse barn ut av Moria, uavhengig av hva EU gjør. Vi forstår derfor ikke hvordan det regjeringen nå har blitt enig om, kan kalles en seier for KrF. For det er nemlig ikke slik at barna i Moria har tid til å vente på at flere europeiske land skal bli enige om å hjelpe dem. Hver dag som går, uten at noen viser ansvarlighet, betyr større lidelse for disse menneskene i nød.

Det er også provoserende å være vitne til regjeringens måte å argumentere for sin politikk på. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland refererer til relokaliseringen av asylsøkere i 2015 som også var en del av et større europeisk samarbeid. «- I ettertid viste det seg at det nesten bare var Norge som levde opp til sine løfter.

Derfor er det avgjørende at andre europeiske land faktisk bidrar til å relokalisere sammen med oss,» understreket hun til Nettavisen. Dette mener vi er et hån mot barna i Moria. Hvorvidt Norge skal hjelpe mennesker i nød, skal ikke avhenge av om andre land gjør dette eller ikke. Vi må handle raskt, og vi må handle nå.

Denne avtalen regjeringen har blitt enig om, gir dessverre ingen garanti for at barna faktisk blir hentet til Norge i nærmeste fremtid. Med en felleseuropeisk løsning er det ikke sikkert vi kommer noen vei ettersom vi skal vente på at et visst antall land først skal gjøre som de har lovet.

Om det i det hele tatt skal kunne hjelpe barna, kommer det i beste fall til å ta lang tid. Er det dette vi skal kalle for en seier? Nei, og dette er ikke det KrF vi kjenner. Vi må fortsette å kjempe for en virkelig seier, ikke for KrF, men for barna i Moria-leiren.

Hassan Parandeh, Leder i Bergen KrFU og Elina Totland, Direktevalgt landsstyremedlem i KrFU

debatt,moria,hassan parandeh,krfu,hellas,flyktningleir,monica mæland,krf,justisdepartementet