PERSONLIGHETSTESTING: I radioprogrammet og podkasten «Sånn er du» inviterer programlederne Nils Brenna og Harald Eia gjester som har blitt personlighetstestet. – Å bli med i studio er for de heldige, hva med oss andre? En test koster rundt 2.000 kroner, hvem bruker vel det på en personlighetstest, men kanskje vi burde, spør kronikkforfatteren.

Sånn er du i krise

Norge er i dyp krise, og vi er alle rammet. Krisen rommer muligheter for nye ideer og forming av nye vaner.

Ifølge en undersøkelse gjort ved Norges Handelshøgskole i 2011 er Norge et av de mest konforme landene i verden, med strenge sosiale normer. Vi later som vi er like, for det er trygt, men ikke akkurat nyskapende.

The Big Five, eller femfaktormodellen som den også kalles, skal være den mest vitenskapelige modellen for personlighetstester på markedet. Fem dimensjoner ved personligheten måles: åpenhet for erfaring, planmessighet, ekstroversjon, medmenneskelighet og nevrotisisme. Hver dimensjon deles så opp i seks fasetter, og man får et detaljert bilde. Det blir i alt 30 ulike fasetter som alle sier noe om din personlighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I radioprogrammet og podkasten Sånn er du inviterer programlederne Nils Brenna og Harald Eia gjester som har blitt personlighetstestet. Gjesten, som er en kjent person, har tatt Big Five-testen på forhånd, men får resultatene først i studio. Han eller hun prøver å gjette resultatet, før fasit foreligger. Det er de tydeligste funnene som trekkes fram. Det fascinerer meg hvor ofte deltakerne ender opp med å utlevere seg selv, uten at det blir klamt og kleint. Programlederne er opptatt av at de ikke rangerer, men sorterer ulike personlighetstrekk. Konseptet fungerer godt; dialogen blir ikke-dømmende, lærerik og ikke minst underholdende.

Jeg blir imidlertid ikke bare underholdt, jeg blir berørt. Når jeg hører Lars Lillo Stenberg fortelle om sin angst, kjenner jeg meg igjen. Jeg blir satt ut av at folk er så ekstremt ulike meg selv, og noen ganger så veldig like. Jeg lar meg fascinere når jeg lytter, og ofte kan jeg se for meg ansiktet til folk jeg kjenner. Når Knausgård forteller om sin ekstremt lave selvfølelse eller Petter Stordalen om egen dristighet, blir jeg på en måte lettet. Lettet over at folk er ulike, at folk er folk, og at det er helt greit. Jeg kjenner meg bedre, jeg føler meg normal.

Hva mer kan kunnskapen fra Sånn er du brukes til, utenom å lage en underholdene podkast? Nå er det pandemikrise, og vi har opplevd intense uker som har fått fram nye sider ved oss selv og andre. Jeg tror kunnskapen er høyaktuell.

Det var da jeg leste en reportasje med tittelen «Trygg i bur», at jeg ble overrasket av hvor konformt Norge er. Ifølge artikkelen er vi bare slått av Pakistan, India, og Sør-Korea. Vi nordmenn føler oss trygge når vi lever i illusjonen av at vi må passe inn og være like, men tør vi anerkjenne vår individuelle ulikhet og forlate buret? Det lurer jeg på.

Der er ikke bare å trosse kulturell konformitet kunnskap fra Big Five kan hjelpe oss med. Vi kan utvikle det jeg kaller ulikhetskompetanse i møte med andre. For like barn leker som kjent best, men vi velger ikke søsken og foreldre. De færreste av oss velger kollegaer, og partneren viser seg å ikke være så lik oss som vi trodde da vi var stormforelsket. Denne kompetansen handler om at vi blir bevisst hvem vi er og våre behov og muligheter i relasjon til andre. Det er et krevende arbeid, men vi blir bedre kjent med oss selv, og får forståelse og språk til å uttrykke den vi er. Slik at vi kan bygge tillit og komme nærmere hverandre.

Jeg tror at kunnskapen vi får gjennom Big Five kan hjelpe oss godt på veien. Hvis Big Five er så viktig som det man får inntrykk av gjennom Sånn er du, burde vi alle tatt et dypdykk. Men å bli med i studio er for de heldige, hva med oss andre? En test koster rundt 2.000 kroner, hvem bruker vel det på en personlighetstest. Kanskje vi burde? Kunnskapen fra Big Five burde gjøres lettere tilgjengelig sammen med god veiledning. Av hvem? Hvor?

Det virkelig fine med Big Five er normaliseringen, at en sorterer og ikke rangerer, som Eia og Brenna sier, det er ikke sikkert man liker hvor man havner på skalaen, men det er alltid uten diagnose. Du har kanskje tenkt at det feiler deg noe, men når du hører på Sånn er du, går det opp for deg at alle har sine ting, og du kjenner deg ikke så elendig likevel.

I disse tider tenker jeg spesielt på alle parforhold som kjenner et ekstra press. I krisen ser de nye, negative sider hos partneren sin, og det utfordrer noe voldsomt. Det er kanskje på tide å bli kjent på ny, å sortere hverandre sammen, komme nær, og ikke rangere hverandre. Jeg tror at par kunne hatt stor nytte av Big Five.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en podkast som Sånn er du kunne det vært interessant å invitere ekstremmetalleren og frontmannen Shagrath fra Dimmu Borgir, og den ekstreme TV-predikanten Jan Hanvold . Jeg er nysgjerrig på hva som driver dem, og hvordan de skårer på medmenneskelighet. Selv om jeg er uenig med dem i det meste, har vi tross alt noe til felles: Vi er mennesker.

Kunnskapen fra Big Five er svært viktig. Vi trenger ikke-rangerende kunnskap om personlighet og adferd for å bryte med konformiteten og for å styrke relasjoner som har gått på en smell. Vi trenger hverandre mer enn noen gang. Derfor trenger vi hjelp til å vise hvem vi er.