Nå kan det være slutt på digit
...
Nå kan det være slutt på digitale gudstjenester, som vist her i Nidarosdomen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
debatt
Gudstjeneste i koronatid
Del
Hvordan kan man ordne seg for å følge slike bestemmelser?

Nå er det endelig klart for gudstjeneste. Men begrensningen er på 50 deltakere fra 7.5 til 15.6, og man må holde smittevernbestemmelsene, blant annet en meter avstand.

Dessuten er det uklart om myndighetene vil at arrangørene av ulike arrangementer skal vite navnet på deltakerne av hensyn til smittesporing.

Men hvordan kan man ordne seg for å følge slike bestemmelser når det holdes gudstjeneste?

Jeg tror at man kan ha en ordning som begrenser smittefaren til det minimale. Det festes røde lapper på stoler eller benker som angir hvor folk skal sitte.

Det må være en meter mellom dem. Antagelig kan det bare benyttes annenhver rad. Når man har plassert de røde lappene der det er mulig, telles de. Hvis det er mindre enn 50, er det greit.

Men dersom det er flere, må man fjerne lapper som overstiger dette antallet. I kunngjøring av gudstjenesten kan det angis hvor mange plasser som er tilgjengelig, og om man eventuelt skal ha påmelding.

Utenfor kirken settes det en plakat som minner folk om en meter avstanden. Ved kirkedøren står en medhjelper som bare slipper en person inn i kirken av gangen. Kanskje må alle notere navnet sitt eller det sjekkes om de er påmeldt for å ha oversikt over hvem som er tilstede.

Medhjelperen teller dem som går inn og påser at de benytter antibac. Når maksimumstallet er nådd, lukkes døren og de andre må dessverre avvises.

Inne i kirken orienteres det om de rødmerkede sitteplassene, og en medhjelper anviser folk til dem. De innerste plassene fylles først slik at man slipper å passere hverandre i kirkebenken. Salmebøker deles ikke ut, men ligger på et bord så hver enkelt kan ta dem. De er sprittørket på utsiden.

Når gudstjenestedeltakerne skal forlate kirken, må det også tas noen forholdsregler. Presten orienterer om dette helt til slutt. Hvis det finnes flere utgangsdører, benyttes disse. Medhjelperne viser etter tur hvilke benker man skal forlate og ser til at avstanden holdes når man går ut.

Hvis det er flere enn 50 som man tror vil komme til gudstjenesten, må det kunne holdes to like gudstjenester etter hverandre, for eksempel kl. 10.30 og 12 eller 12.15.

En slik ordning mener jeg er innenfor myndighetenes krav til arrangementer med under 50 deltakere. Så endelig blir det mulig å samles som Guds folk til gudstjeneste!

meninger,debatt,korona,koronaviruset,koronavirus,kristen edvard skaar,gudstjeneste