DEBATT: «Jeg skulle ønske kris
...
DEBATT: «Jeg skulle ønske kristenlederne ikke tok disse diskusjonene i offentligheten. Dette er spørsmål som drøftes bedre under fire øyne», skriver Victor Skimmeland. Foto: Bjørn Olav Hammerstad
debatt
Jakten på Hanvold tar seg opp igjen
Del
Det er enkelt å kritisere Jan Hanvold for det han gjør. Og ikke gjør. Mange kristne kaster seg på et korstog i fart, kanskje uten å skjønne at nå er også de blitt en del av flokken som roper «korsfest» på langfredag. Det hjelper ikke at kristenledere går foran og viser vei.

Nei, takk! Jeg nekter å være med i jakten på Jan Hanvold. Spesielt når han ikke gjør noe galt.

Det skjedde igjen. Enda en profilert kristenleder angrep kanalen til Hanvold. Sten Sørensen er styreleder i Troens Bevis/Sarons Dal, han er pastor i en stor frikirke i Stavanger, han er forfatter, bibeloversetter, menighetsrådgiver og profilert debattant. Og så er han politiker for KrF. Ingen smågutt i kristen-Norge, det der, altså.

Nå bruker Sørensen samme, splittende språk som KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland tok i bruk for tjuefem år siden. Den gang var alle Frp-velgere «elementer» som hun ville ha seg frabedt all deltagelse i samfunnet. Nå gjør TV Visjon Norge Sten Sørensen «sint», «flau», «rystet» og «oppgitt». Adjektivene blir så mange og sterke at fløytespilleren Sørensen må forvente respons. Det får han.

Hanvolds livsverk må helst forbys og legges ned. Leser man kommentarene Sørensen inviterer til, er heller ikke kanalens seere noe bedre.

Kommentarene var mange og ensidig negative på Sørensens Facebook-profil. Ikke bare til en gjestepredikant i et program – en gjest som rimeligvis gikk for langt. Den skal kritikerne sant nok ha. Men dette er en risiko man løper på direktesendt TV. Jan Hanvold selv var forresten ikke til stede.

Jeg så ikke programmet. Jeg ser ikke TV Visjon Norge. Men her ville jeg nok heller vært seer enn fariseer.

Jeg valgte derfor å kommentere på Sørensens Facebook. Jeg skrev (litt forkortet) dette: «… nå lurer jeg… Alle dere som skriker opp og vil boikotte og legge ned kanalen, Sten Sørensen inkludert… Hvordan reagerer dere når NRK eller TV2 eller TV Norge eller TV3 går langt over streken i et program? Slutter dere å se på for alltid? Boikotter dere kanalen? Eller, kaster dere like godt ut TV-en, siden det nå ikke er flere kanaler igjen?

Jeg beklager, men jeg tenker noen voksne bør si fra her. Fordømme gjesten. Check! Fordømme programmet. Check! Sende klage til kanalen. Check! Sende klage til Tro & Medier (tidligere Kristelig Kringkastingslag). Check!

Men skrike ut i alle sosiale medier om hvor forferdelig alt fra Hanvold er? ‹Hedningene› sitter bare og humrer. «Tenk, så dumme de kristne er.»

Det roet seg en kort stund i kommentarfeltet. Noen få skrev innlegg som støttet mitt, men så tok hylekoret seg opp igjen.

Jeg liker det ikke. Vel gjør Hanvold av og til mer enn vi kan støtte, men tro ikke at den kulturradikale og sekulære venstresida klapper for kristne hvis og når profilerte kristenledere angriper andre ledere.

Jeg skulle ønske kristenlederne ikke tok disse diskusjonene i offentligheten. Dette er spørsmål som drøftes bedre under fire øyne.

Ok, noen vil kanskje svare at jeg nå angriper Sten Sørensen. Du kan ta det med ro. Sørensen tåler det – menighetsdoktoren har sterk nakke. Og dessuten er det forskjell på å sparke oppover – det gjorde de første kristne også – og å sparke nedover. Når kristenledere sender ut slike signaler, forstår alle vi andre at vi aldri må gjøre feil. Da vil de sekulære helt sikkert angripe. Kristenlederne våre også. I tillegg vil det nok vanke smått med tilgivelse etterpå.

Og vi som akkurat var ferdig med påskefortellingen. Lærte vi ingenting i år heller?

jan hanvold,visjon norge,debatt,victor skimmeland,stavanger,sten sørensen,troens bevis,valgerd svarstad haugland