Etterlyst dokumentasjon

Min artikkel i Dagen (15.04.) har tydeligvis falt biskop Halvor Nordhaug tungt for brystet. I et innlegg (Dagen 16.04.) ber han om dokumentasjon for et synspunkt jeg tillegger ham. Han mener seg feilsitert og misforstått.

I artikkelen (15.04.) skriver jeg bl.a. «Samfunnet var i endring og kirken måtte tilpasse sin teologi om den fremdeles skulle være en folkekirke. Å tale om synd, død og dom kommuniserte ikke lenger med det moderne mennesket.» Dette er ikke et sitat, men innholdsmessig tillegger jeg det ham.

I et intervju Dagen hadde med Halvor Nordhaug publisert 24.mai 2018 står det følgende: «Han (Halvor Nordhaug) mener kirken i første omgang ikke må forkynne om synd, men forkynne et budskap som er relevant for folk i dag. … Derfor vil det å fokusere først og fremst på synden og dommen og nåden som redning fra dette, ikke slå an.» Kirken må først snakke «om det positive ved troen som en form for livsbekreftelse og trygghet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om dette ikke er å forstå som en endring i kirkens budskap, så vet ikke jeg. Her står det om hva som først og fremst skal forkynnes.

Den påfølgende dag ble Nordhaug imøtegått av avisen Dagen på lederplass. Avisen mener at biskopen beveger seg farlig nær grensen for hva en kristen kirke kan tillate seg å forandre. Avisen mener at det riktige spørsmålet å stille må være hvorfor Jesus kom til jorden? «Det var jo ikke først og fremst for å gi oss et «godt og meningsfullt liv», for å bruke biskopens formulering. Han kom for dø for våre synder, for å sone den straffen vi alle skulle hatt.»

Til det er det bare å si Ja og Amen. Biskopen tar fokus bort fra det sentrale i kristendommen at Jesus døde for våre synder.

Mitt anliggende er at kirken over lang tid har valgt å følge folkemeningen fremfor Bibelen. Den har valgt å være en folkekirke fremfor en bekjennelseskirke. Dette skyldes selvsagt ikke Halvor Nordhaug alene. Men han formulerte det så bra.

Les også
Dokumentasjon etterlyses
Les også
Har vi ingen synder å bekjenne?