Hjertespråket

Det er en kjent sak at Kina, med nærmere 1,5 milliarder mennesker, er verdens mest folkerike land. Men visste du at det finnes mer enn 500 ulike folkegrupper i dette landet – små og store etniske grupper?

Hver av dem har sitt eget språk og sin egen unike kultur. Ifølge organisasjonen Joshua Project er mer enn 400 av disse etniske minoritetene blant verdens minst nådde folkegrupper.

Det offisielle språket i Kina kalles «mandarin». Minoritetsgruppene forbinder ofte mandarin med maktarroganse og undertrykkelse, og de foretrekker derfor å bruke sine egne stammespråk. Evangelisering på mandarin blant etniske minoriteter i Kina kan kanskje sammenlignes med å evangelisere i Norge ved hjelp av tysk i årene rett etter Andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norea Mediemisjon har dette året blitt med på en spennende nysatsing i Kina. Sammen med en lokal partner utvikler vi bibelressurser på ulike stammespråk. En dramaserie som formidler sentrale beretninger fra Bibelen er allerede blitt oversatt til åtte språk. Ettersom tiden går vil vi oversette dette materiellet til stadig nye minoritetsspråk.

I George Orwells kjente klassiker «1984», skrevet i 1949, møter vi Oceania – et totalitært samfunn med en altomfattende overvåkning av befolkningen. I Oceania har myndighetene full kontroll over innbyggernes liv og levnet – til og med tankelivet deres. Dagens Kina beveger seg i et skremmende tempo i retning av økt kontroll og overvåkning. Flere hundre millioner kameraer med ansiktsgjenkjenning er utplassert i områder der folk ferdes. Kirker overvåkes med kameraer for at myndighetene skal vite hvem som deltar på møtene, og sikre at det synges sanger i gudstjenesten som hyller kommunistpartiet.

Den strenge overvåkningen av Kinas befolkning gjør det stadig vanskelige å operere «på bakken», men heldigvis har vi i våre dager gode alternativ til å være fysisk til stede. Gjennom elektroniske og digitale medier når vi ut med evangeliet til mennesker som vi ellers ikke ville hatt mulighet til å nå. En kristen kvinne i Kina, som lytter til våre program via sosiale medier, sier det slik: – Sendingene via WeChat er til stor hjelp, og undervisningen styrker meg i troen på Jesus. Takk også for de fine, kristne sangene dere sender, de er til trøst og oppmuntring for meg!

Vær gjerne med oss i bønn om at vi vil lykkes i å nå videre ut med evangeliet til de mange unådde folkegruppene i Kina – på deres egne hjertespråk.