Hva ønsker biskop Halvor Nordhaug (bildet) å formidle ved å skrive at «Vebjørn Selbekk tar feil om biskopene og abortloven»? spør artikkelforfatteren.

Hva ønsker biskop Halvor Nordhaug å formidle?

Hva ønsker biskop Halvor Nordhaug å formidle ved å skrive at «Vebjørn Selbekk tar feil om biskopene og abortloven»?

For cirka et år siden kom biskopene med en uttalelse fra Bispemøtet om abort, og oppmuntret til en bred og saklig, fordomsfri og omsorgsfull samtale om disse spørsmålene.

Jeg responderte på denne oppmuntringen, og skrev et lite bidrag, som kom på trykk i Dagen den 6. mars 2019. Jeg har ikke oppfattet noen respons på mitt bidrag, så det ble ingen videre samtale ut av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg ser derimot at i hvert fall en av biskopene «våkner til liv», og poengterer overfor Vebjørn Selbekk, at det er feil at samtlige biskoper støtter dagens lov om selvbestemt abort.

Det er fullt mulig å være uenig i dagens abortlov, uten å støtte de som er motstandere av dagens lov om selvbestemt abort. Mulig jeg ikke har fått med meg alt, men har fulgt litt med, og gått tilbake for å se hva som er uttalt tidligere.

Ser Halvor Nordhaug tidligere har vist til tysk abortlov, og samtale mellom en lege og den gravide kvinnen, som noe i riktig retning.

Det er vel neppe en lege som har reservert seg mot å utføre abort det er realistisk å samtale med, så denne samtalen oppfattes lett som en støttende prosess til dagens abortlov, hvor kvinnen selv bestemmer utfallet, men får avlastet ansvar.

Det oppfattes mere som en bekreftelse enn en avkreftelse på at Nordhaug støtter dagens prinsipp om selvbestemt abort. Jeg oppfatter at Nordhaug kanskje ikke er enig i alt i dagens abortlov, og kanskje ønsker seg noen endringer.

Men å gå inn for justeringer av gjeldende lov oppfattes lett som en støtte til hovedprinsippene i dagens lov om selvbestemt abort, spesielt når det er så utydelig hva som ønskes endret, og det fremstilles så vanskelig å finne ut av.

Ut i fra hva jeg evner å oppfatte, tror jeg dessverre motstandere av dagens lov om selvbestemt abort, blir skuffet om de tror de har støtte blant dagens biskoper.

En provosert abort er det den er, uavhengig av om den er lovlig eller ikke, og kan aldri bli selvbestemt. Tror alle er enige i at en provosert abort er en aktiv handling for å avslutte et liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selvbestemt abort betyr rent språklig ikke noe annet enn selvmord. Men tror ingen kan hevde at en provosert abort er selvmord. Selvbestemt abort eksisterer kun som et politisk manipulerende utrykk, uten at det er reelt.

Det kan kanskje høres forlokkende ut at noe som er ulovlig kan bli lovlig ved å endre loven, men hvilken lov er det snakk om, og hvilke konsekvenser?

Jeg oppfatter at det er viktig for Halvor Nordhaug å formidle at biskopene er uenige angående abortloven, på tross av en felles uttalelsen fra Bispemøtet, men hva innebærer dette?

Les også
Vebjørn Selbekk tar feil om biskopene og abortloven
Les også
Uhellig geistlig allianse