DEBATT: «Jeg mener at det å la
...
DEBATT: «Jeg mener at det å lage forbindelser mellom norske jøder og eksempelvis franske, spanske eller andre selskaper som har virksomhet som støtter opp under okkupasjonen innebærer å markere avstand til norske jøders identitet nettopp som norske», skriver Hans Morten Haugen. Bildet viser stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Silje Rognsvåg
debatt
Grøvan må være saklig
Del
Det å knytte denne folkerettslige og handelspolitiske vurderingen til om jøder er ønsket i Norge henger ikke på greip.

Man kan like eller ikke like at Kommuneadvokaten i Oslo har gjort det klart at det ikke er noen hindringer for at Oslo kan vedta å ikke inngå kontrakter med selskaper som har virksomhet knyttet til okkupasjon, det være seg på Vestbredden, Vest-Sahara eller andre områder (Nord-Kypros, og i all fall områdene mellom Nagorno-Karabakh og Armenia vil antakelig være inkludert).

Hans Fredrik Grøvans omtale at dette i Dagen 2. mars er likevel den mest usaklige omtalen av dette jeg har lest så langt.

Det å knytte denne folkerettslige og handelspolitiske vurderingen til om jøder er ønsket i Norge henger ikke på greip.

Både Grøvans partikollegaer, som Syversen og Hareide, samt særlig avisen Vårt Land, har systematisk omtalt det som Israel-boikott når de kritiserer vedtak som omhandler det å unnlate å inngå kontrakter med virksomheter – uansett nasjonalitet – som opererer på okkupert område.

Slike vedtak er ikke Israel-boikott. Snarere kan de forstås som å søke å selv ikke støtte opp om folkerettsbrudd.

Vårt Lands omtale av Kommuneadvokaten i Oslo sin vurdering ble fulgt av titlene: Israel-boikott (framsiden) og Grønt lys for boikott av Israel-varer (i avisen)/israelske varer (nettutgaven). En slik feilaktig omtale – som altså ikke er første gang – har jeg kritisert på verdidebatt.no

Jeg mener at det å lage forbindelser mellom norske jøder og eksempelvis franske, spanske eller andre selskaper som har virksomhet som støtter opp under okkupasjonen innebærer å markere avstand til norske jøders identitet nettopp som norske.

Alle må bidra til at norske jøder kan være stolte og trygge jøder i Norge, enten de er fornøyde med eller kritiske til staten Israels politikk, og ikke brukes som brikker i utenrikspolitisk debatt.

Skrevet av Hans Morten Haugen, styreleder av Sabeels venner i Norge

nord-kypros,vestbredden,hans fredrik grøvan,KrF,hans morten haugen,oslo kommune,armenia,syversen,knut arild hareide,boikott,sabeels venner