VERDI: For meg er det helt grunnleggende: Alle mennesker har det samme menneskeverdet. Jenter er like mye verdt som gutter. Kvinner er like mye verdt som menn, skriver Olaug Bollestad. Bildet er fra en klinikk i India. Foto: Mustafa Quraishi, AP Photo/NTB Scanpix

«Det er en jente» kan være livsfarlige ord

Flere steder har jenter mindre verdi og rettigheter enn gutter. Og de sorteres bort gjennom kjønnsspesifikke aborter, bare fordi de er jenter.

Jeg er mor til fire barn. Jeg har en gutt og tre jenter. Det er tilfeldig. Men det som dessverre ikke er tilfeldig er det faktum at beregninger viser at det i dag mangler 126 millioner kvinner i verden. Det er en urett vi aldri må slutte å protestere mot.

Når vi markerer den internasjonale kvinnedagen 8. mars, er det lite som er viktigere å sette fokus på enn den systematiske undertrykkingen og sorteringen av jenter som foregår i deler av verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere steder har jenter mindre verdi og rettigheter enn gutter. Og de sorteres bort gjennom kjønnsspesifikke aborter, bare fordi de er jenter. Dette omtaler vi med det engelske ordet gendercide.

De siste tiårene har teknologi gitt mulighet til tidlig kjønnsbestemmelse av fostre og kjønnsbestemt abort. I land som Kina og India fødes det langt færre jenter enn det som er naturlig. Ikke bare blir jenter sortert bort før fødsel.

Noen jenter blir drept like etter at de er født. Bare fordi de er jenter. Og mange jenter som vokser opp, får manglende omsorg, de får ikke gå på skole og opplever diskriminering, vold eller overgrep.

Jeg glemmer aldri da sentralstyremedlem i KrF Erik Lunde skrev om den indiske jenta som hadde fått navnet «Nakusha» av foreldrene sine. Det ordet betyr «uønsket». Det ble for meg et grusomt bilde på den uretten mange jenter opplever.

Det er vanskelig å forestille seg smerten og håpløsheten i det at hver gang noen sier navnet ditt, da blir du minnet om at foreldrene dine egentlig ønsket seg en gutt. Det er en forferdelig situasjon å være i.

Vi kan ikke tillate oss å tolerere det faktumet at 33 000 jenter blir giftet bort hver dag. Vi kan ikke akseptere at millioner av jenter hvert år blir utsatt for grusom kjønnslemlestelse hvert år. Og vi kan ikke overse det faktumet at millioner av familier verdsetter jentene sine så lavt at de blir forsømt, utsatt for vold og til og med drept.

Derfor er det så viktig at regjeringen med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i spissen så tydelig har satt dette på agendaen. Regjeringen har laget en egen strategi for å bekjempe skadelige skikker. Det innebærer både at vi skal kjempe mot kjønnslemlestelse, mot barneekteskap og mot gendercide (sortering av jenter).

Jeg mener at vi som nasjon i Norge aldri må bli oss selv nok. Derfor må vi alltid se ut over landegrensene våre og se de utfordringene som jenter mange steder møter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For meg er det helt grunnleggende: Alle mennesker har det samme menneskeverdet. Jenter er like mye verdt som gutter. Kvinner er like mye verdt som menn.

Inntil det er en realitet også for jentene i India, Kina og andre land, da har vi fortsatt en avgjørende kamp å kjempe, både på kvinnedagen og på alle andre dager i året!