«Dette har jeg skrevet om tidligere, også i Dagen. Men Selbekk (bildet) ser seg likevel tjent med å bedrive denne formen for feilinformasjon. Det er beklagelig», skriver Halvor Nordhaug. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix

Vebjørn Selbekk tar feil om biskopene og abortloven

Det motsatte av legal abort er illegal abort, og dit ønsker vel heller ikke Selbekk at vi skal komme.

I Dagen, 2. mars, påstår Vebjørn Selbekk i en kommentar at samtlige av Den norske kirkes biskoper støtter dagens lov om selvbestemt abort. Det er feil.

Til støtte for sin tolkning viser Selbekk til Bispemøtets uttalelse om abort som kom for ett år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han skriver: «For som kjent har jo samtlige tolv biskoper stilt seg bak bispemøtets uttalelse om abort som kom i fjor. Og dermed støtter de også dagens abortlov. I uttalelsen heter det jo som kjent: «Et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang».

Selbekk mener altså at «legal adgang til abort» må bety det samme som støtte til dagens abortlov. Hvor hentet han dette fra? Begrepet «legal adgang» betyr rent språklig ikke noe annet enn lovlig adgang.

Og abort må reguleres ved en eller annen lov dersom abortene skal utføres på sykehus. Det motsatte av legal abort er illegal abort, og dit ønsker vel heller ikke Selbekk at vi skal komme.

Spørsmålet om hvordan en abortlov skal se ut er ikke enkelt. Her er det da heller ingen enighet i Bispemøtet. I samme utgave av Dagen sier konstituert preses, Atle Sommerfeldt, at «biskopene har ulikt syn på abortloven». Har ikke Selbekk fått med seg dette?

En lov om abort kan utformes på flere måter. Sommerfeldt uttaler seg støttende om dagens lov, men flere av oss i kollegiet er altså uenig med ham.

Dette har jeg skrevet om tidligere, også i Dagen. Men Selbekk ser seg likevel tjent med å bedrive denne formen for feilinformasjon. Det er beklagelig.

Les også
En av tre kirkeaktive støtter dagens abortlov#kristennorge
Les også
Uhellig geistlig allianse