Skoler i motvind

Å være sammen med skoleledere er interessant. Jeg fikk nylig to dager med over seksti av dem. Det skjedde på den årlige rektorkonferansen som NLM, ImF, DELK og Normisjon sammen inviterer til. Det er godt over tyve år siden jeg selv var i rektorposisjon, men flere av dagens utfordringer er gjenkjennbare. 

Et av temaene på konferansen var trosforsvar (apologetikk) i tilknytning til kristen skapertro. Fokus ble også satt på det ansvar vi også på skolene har for å skape bevissthet om en bærekraftig forvaltning av skaperverket.

Ferske begivenheter skapte behov for å gi rom for samtale om helt aktuelle utfordringer. Det siste er den mediastorm som ImFs planlagte folkehøgskole på Sjøholt (Sunnmøre) har opplevd. Først lokalpresse og siden riksmedia har søkt opp ImFs verdidokumen(er) og funnet ammunisjon til sterke og urettmessige beskyldninger om intoleranse og ekskluderende holdninger. Dette ble tatt videre i sosiale media, hvor språkbruken har vært svært krevende. Det gjorde inntrykk å høre påtroppende rektor fortelle om hvordan det har vært å stå i slike stormkast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er heller ikke så lenge siden Danielsens skoler i Hordaland måtte forholde seg til lignende utfordringer fra media. Det samme har NLA opplevd. Og i kjølvannet av mediakjøret har politikere kastet seg på. Flere har talt for avvikling av offentlig støtte til friskoler som ikke slutter opp om flertallsholdningene i storsamfunnet.

På rektorkonferansen var det synlig vilje til samhørighet og solidaritet i møte med dagens situasjon. Vi som representerte eierorganisasjonene ser behovet for at en også fra eiersiden bidrar til samtaler og refleksjon om hvordan vi klokest mulig kan møte utfordringene. Det er ingen grunn til å tro at vindkastene er over med dette. Og det er behov for å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi skal ikke tilpasse skolenes verdidokumenter til det som er politisk korrekt. Vi skal frimodig løfte fram verdier som uttrykker vår tro slik den er forankret i Bibelen.

Samtidig skal vi gjøre vår beste for å bruke et språk som ikke er internt, men mest mulig forståelig for alle. Vi må tåle motbør, men skal opptre vennlig og saklig i møte med dem som retter sitt skyts imot oss. Både rektorer og styremedlemmer må være trygge på at de har skolens eiere i ryggen. De ulike skoleslag bør nettverke sammen og dele erfaringer og ideer. Eierorganisasjonene bør også møtes for å sikre samhold og felles refleksjon. De fleste kristne skoleeierne har sammenfallende holdninger i de spørsmål som er i fokus. Samhold gir styrke.

Den pågående debatten dreier seg om sentrale verdier i et demokrati. Det dreier seg om å kjempe for det mangfold vi ønsker samfunnet skal gi rom for. Vi ønsker et samfunn hvor trosfrihet, meningsfrihet og ytringsfrihet er bærende og forpliktende verdier. Det forplikter oss i møte med dem som har andre verdier. De skal møtes med respekt og kristen nestekjærlighet.

Men vi skal også kreve det samme livsrom for kirker og trosfellesskap som er forpliktet på Guds ord som rettesnor for liv og lære. Det dreier seg om hvordan morgendagens samfunn skal være.