PRESES: Det er prisverdig at Dnk sier de tar avstand fra enhver form for antisemittisme. Jeg lurer likevel på hva Dnk egentlig står for når de er imot Israel som en jødisk stat og samtidig imot anti­semittisme, skriver Olav Håland.

Anerkjenner preses Israel som en jødisk stat?

Den norske kirke (Dnk) har nylig valgt Olav Fykse Tveit som ny preses. Han kom fra jobb som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd (KV) og har tidligere vært generalsekretær i Mellomkirkelig Råd (MKR). En høyt utdannet leder med solid internasjonal erfaring. Men hva mener han om landet og folket som Bibelen og evangeliet kommer fra?

I 2009 utgav palestinske kirkeledere dokumentet «Kairos Palestine». Det er oversatt til norsk og heter «Sannhetens øyeblikk». Den norske versjonen er støttet av blant andre Dnk og MKR. Olav Fykse Tveit deltok da dokumentet ble lansert i Betlehem i desember 2009, som fersk generalsekretær i KV. Dokumentet har et tydelig politisk budskap om at okkupasjonen må opphøre. Folkemordet på seks millioner jøder under Andre verdenskrig er ikke nevnt med et ord.

1967 er heller ikke nevnt med et ord. Det er seksdagerskrigen i 1967 som ofte er utgangspunktet for å snakke om okkupasjon. Men de palestinske kirkelederne snakker om en okkupasjon som startet i 1948, da staten Israel ble opprettet. At Israel ble opprettet betegnes som en katastrofe («Nakba»). I dokumentet oppfordrer kirkelederne det internasjonale samfunn å støtte terrororganisasjonen Hamas fordi Hamas er satt inn som et resultat av demokratiske og lovlige valg i 2006. Terror betegnes som lovlig palestinsk motstand for å få slutt på israelsk okkupasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kirkelederne advarer mot fundamentalistisk bibeltolking og at Guds ord blir forsteinet og gitt videre til nye generasjoner som døde bokstaver og som våpen for å frata palestinerne rettigheter til deres eget land. De hevder at Israel har avvist enhver løsning på konflikten og mener aggresjonen mot det palestinske folk som okkupasjonen innebærer er et onde som må bekjempes. Kirkelederne er imot Israel som en jødisk stat og vil få på plass «et nytt land» og «en ny menneskehet» heter det i dokumentet.

Så langt noen bruddstykker fra dokumentet som nyvalgt preses i Dnk var med å tenne lys for i Betlehem i 2009. Jeg anbefaler å lese dokumentet i sin helhet, det ligger på nettet.

MKR sier også noe om Dnk og Israel. Heldigvis fastholder Dnk Israels rett til å leve i sikkerhet innenfor internasjonalt anerkjente grenser. Samtidig anerkjenner Dnk palestinske flyktningers rett til retur og de advarer mot en utvikling i Israel mot en «jødisk stat». Jeg har aldri forstått at det er noe tvil om at Israel er en jødisk stat, noe som har sin opprinnelse i en rett som ble gitt av det internasjonale samfunn til det jødiske folk i rettsoppgjøret etter første verdenskrig.

Det er prisverdig at Dnk sier de tar avstand fra enhver form for antisemittisme. Jeg lurer likevel på hva Dnk egentlig står for når de er imot Israel som en jødisk stat og samtidig imot antisemittisme. Om ikke disse to tingene henger helt sammen så ligger de etter mitt syn farlig nært. Å støtte den jødiske staten betyr selvsagt ikke å støtte alt som skjer i landet. Israel er et demokrati. Det betyr at det er helt naturlig at det er ulike meninger om ulike beslutninger, så vel i Israel som utenfor. Men det er noe grunnleggende med å anerkjenne Israel som en jødisk stat. Dersom man delegitimerer Israel som en jødisk stat er det kort vei til antisemittisme.

Det hadde vært fint om vår nye preses kunne ha klargjort om han fortsatt står bak dokumentet «Sannhetens øyeblikk» og om han anerkjenner Israel som en jødisk stat?