ASKER: Østenstad kirke i Asker ble innviet i 1980. «Den blir aldri noen turistattraksjon eller farsott på sosiale medier», skriver artikkelforfatteren, som tilhører denne menigheten.

Ja vel, men det er vår stygge kirke!

Hver synes best om sine barn, og hver synes best om sin kirke.

«Stem på Norges styggeste kirke», oppfordrer Dagen som en oppfølger til engasjementet rundt spørsmålet som studenten Magnus Løken stilte på Twitter: Er Jørpeland kirke landets styggeste?

Så kan man mistenke redaksjonen for å mene at alt var penere i gamle dager, for ingen de 20 utvalgte kirkene er eldre enn 60 år. Og man kan stusse over at verken pinsebevegelsen, trosbevegelsen, Misjonskirken eller noe annet kirkesamfunn enn Den norske kirke er representert med kandidater – uten at dette er noe poeng i kritikken fra lederen i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum: «Hva i all verden er det dere driver med, Dagen?» spør hun i en Facebook-oppdatering som flere har delt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Medfarten kommer dessuten fra flere deler av kirkelandskapet: Pastor Thomas Åleskjær i OKS Romerikskirken responderte med en oppfordring til å kåre norsk kristenpresses mest meningsløse artikkel.

Katolikk Ragnhild Helena Aadland Høen forteller på Dagens Facebook-side at hun giftet seg i Rossabø kirke, en av kandidatene i kåringen: «Fordi det er MIN kirke og mitt hjem. Og selv om jeg ikke bor i byen lenger, og selv om jeg til og med er utmeldt av Den norske kirke, så er det ikke greit at andre skal rope ut at Rossabø kirke er stygg.»

«Vårherre greier godt å forsvare seg selv», uttalte daværende KrF-leder Knut Arild Hareide til Vårt Land i forbindelse med den endelige avskaffelsen av blasfemiparagrafen for noen år siden, og mange har ordlagt seg i de baner opp gjennom årene: Det er mennesker som trenger vern, ikke religioner eller guddommer. Så hva da med kirkebygg? Er det greit eller ikke greit – som nevnte Høen mener – å rope ut at en bestemt kirke er stygg?

Jeg synes kritikken mot Dagens kåring paradoksalt nok illustrerer hvorfor denne kåringen har begrenset skadepotensial. Kirker kan riktig nok ikke forsvare seg selv, men det er nok av dem som står klare til å gjøre det – uansett hvordan bygget oppleves av folk som ikke har noe forhold til det.

«Jeg har aldri hørt noen si om kirken på det stedet der de bor, at ‘nei, den er ikke noe særlig’», sa biskop Helga Haugland Byfuglien da nettstedet kirkesøk.no ble relansert sommeren 2018. Folk er glad i kirken sin (dessverre med noen få unntak knyttet til gjenreiste kirker etter brann). Hvis andre spør hånlig om det er et kjøpesenter eller «en helikopterlandingsplass delt i to» (Kjetil Rolness på Facebook om en av finalistene) de feirer gudstjeneste i, gjør det dem bare mer hengivne.

«Yes, he is a son of a bitch, but he is our son of a bitch», skal USAs president Franklin D. Roosevelt ha sagt om Nicaraguas diktator Anastasio Somoza García. Uten videre jamføring – det er fristende å si noe lignende om min egen kirke, en typisk arbeidskirke i teglstein, innviet i 1980: Ja vel, så er det kanskje en stygg kirke, men det er uansett min stygge kirke. Den blir aldri noen turistattraksjon eller farsott på sosiale medier (hvis ikke noen synes den er ekstremt stygg og tar den med i en kåring, selvfølgelig).

Jeg tar det heller ikke tungt dersom noen trekker på skuldrene av kirken jeg vokste opp i – en teglsteinskirke av typen som det går 13 av på dusinet, fordi en ny lovbestemmelse førte til boom i kirkebyggingen midt på 1800-tallet. En helt vanlig kirke. Men det er min kirke som rommer mitt liv og mine historier – for eksempel den om da jeg giftet meg.

Det blir som i eventyret om myrsnipa: Hun ber jegeren spare barna hennes, som hun beskriver som «de vakreste» i skogen. Den oppfatningen er hun dessverre alene om, for når jegeren kommer tilbake etter å ha skutt de styggeste han fant, er det myrsnipas barn han har tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Haugesunds Avis har intervjuet kirkeverge Kjetil Nordstrøm, som ikke hisser seg opp over at Rossabø kirke kan bli «Norges styggeste».

– Kirkebygg er noe som engasjerer oss, både på godt og vondt. Kirkene rører ved noe som ligger dypt i menneskene, sier han til lokalavisen.

Og hva så hvis Rossabø kirke skulle gå av med seieren?

– Jeg tror ikke det hadde vært så ille om vi hadde vunnet kåringen, det kunne kanskje bare skapt enda mer engasjement for kirken, svarer kirkevergen.

Jeg tror Nordstrøm er inne på noe viktig her: De kirkene som nå står i fare for å bli utropt til landets styggeste, kan meget vel gå ut av dette med en enda sterkere standing hos de menneskene som allerede bryr seg om dem.

«Hver synes best om sine barn», konkluderte myrsnipa. Mye tyder på at hver synes best om sin egen kirke. Hva andre mener, betyr egentlig veldig lite.

Trygve W. Jordheim er kommunikasjonsdirektør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Les også
Twitter-storm om «stygge» kirkerNorske kirker
Les også
Kåring av Norges styggeste kirke
Les også
Det folkelige kirkeengasjementet