ROPE: Å stå foran Stortinget og rope ut min frustrasjon har hittil, underlig nok, også medført en stor porsjon fellesskapsfølelse og glede, skriver Elisabet B. Breen. Bildet er fra markeringen av klimabrølet i august 2019.

Klimanyttårsløftet anno 2020

Jeg lover. Jeg vet at jeg ikke alltid holder det jeg lover. Men det er ingen grunn til å la være. Jeg kunne selvsagt sagt at jeg prøver. Men å prøve åpner for for mange smutthull. Altså, jeg tar sats og hopper inn i nyttårsløftet:

1: Be hver dag (!) om at Gud kaller mennesker til ansvar for Hans hardt sårede skaperverk - ikke med floskler og tomme ord, men med kjærlighet og handling. (Jeg klistrer opp en lapp over senga, så skal jeg huske det).

2: Øve meg på å leve mer kortreist. Bruke beina, sykkel og kollektivt når jeg kan. Kjøre økovennlig. Bare fly hvis jeg må (10 år siden sist, det skal gå greit).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

3: Øve meg på å spise grønnere. (Lete opp spennende vegetaroppskrifter!) Handle så kortreist, økologisk og miljømerket som mulig.

4: Når jeg handler ting, vil jeg først sjekkeGjenbruk. Eventuelt finne varer som varer. Unngå plastartikler (mange tekstiler er blandet opp med polyester, nylon, akryl, elastan m.m.) som gjennom vask og bruk glir ut i hav og jord som mikroplast. Å kjenne på gleden ved forbrukermakten er en undervurdert glede. Jeg vil øve meg i å sette større pris på den.

5: Delta iKlimabrølet så ofte jeg kan. (Å stå foran Stortinget og rope ut min frustrasjon har hittil, underlig nok, også medført en stor porsjon fellesskapsfølelse og glede). Delta i klimadebatten så ofte som jeg minnes om det. Heie på energispar, fornybart, fossilfritt! Støtte politikere, ledere i kirken og i samfunnet forøvrig som vil være med på åredde det som reddes kan - selv om det koster. Alltid i kjærlighet, noen ganger med uro og hellig vrede.

6: Søke stillheten. Ta tid til å undre og glede meg over skaperverket. Kjenne på ærefrykt for livet, selv det aller minste liv. Huske å mate fuglene og følge med på humlehotellet.

7: Få med meg noen på studiesirkel omøkoteologi. Jeg har allerede i eie en enkel og sterk bok,Gud og miljøet, av K A Norum. Boka legger opp til åtte møter. Det bør da være mulig å få til i løpet av tolv måneder?

8: Øve meg på å se Kristus i den Andres ansikt. Når jeg gir, vil jeg gi litt mer enn før. Mine midler skal brukes primært til kamp mot fattigdom og for klima. Jeg vil også bli medlem i flere miljøorganisasjoner. (Bare ved noe så enkelt som å være medlem i en organisasjon er jeg med på å lindre konsekvensene av de globale klimaendringene. Det kjennes bra!)

Alle, nesten uten unntak, forteller meg at nyttårsløfter er det dummeste de vet. For folk flest «vet» at er det noe som ikke holder mer enn fire uker, så er det nyttårsløfter. Derfor vil jeg gjerne forske litt på dette. DerforKlimanyttårsløfte-eksperimentet. Min hypotese er at klimaløfter gir nytt løft for klimaet.

Om mange millioner gjør noe liknende? Det betyr ikke til­nærmet ingenting. Det betyr alt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Elisabeth B. Breen er teolog og medlem i Besteforeldrenes KlimaAksjon