KLIMAKRISEN: Jeg tør påstå at det er den politiske saken som flest unge kristne er opptatt av og mange oppe i årene med. Da er det vanskelig å forstå hvorfor Dagen skriver så lite og så forsiktig om dette, skriver Bård Rebbestad Løkken. Bildet er fra klimatoppmøtet i Madrid tidligere denne måneden.

Dagen videre

Hvordan ønsker Dagen å unngå offerrollen? Hvordan argumentere godt og saklig i en offentlighet som er best på utestemme?

Gratulerer med dagen, Dagen!

Det er imponerende å bli hundre år, ikke minst for en avis i den digitale tidsalder. I anledning jubileet ble jeg spurt om å komme med innspill til Dagens vei inn i fremtiden. Her kommer svaret fra meg, og på min egen regning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Først til rosen. Dagen spiller en meget viktig rolle som en seriøs konservativ stemme inn i kirke- og samfunnsliv og taler der mange andre tier. Det er uvurderlig. Videre er Dagen god på å dekke det som skjer i Kristen-Norge på en saklig og inspirerende måte.

Det er hos hundreåringen jeg får best oversikt og innsikt i Kristen-Norges ve og vel. Jeg setter også pris på at Dagen tør å sette søkelyset på konflikter og problematiske praksiser i kirker og organisasjoner. Det er viktig, og Dagen gjør det på en varsom og seriøs måte.

Så til spørsmålene:

Nr 1: Dagen skriver gjerne om kontroversielle saker rundt islam, ytringsfrihet og innvandring. Mitt spørsmål er hva slags helhetsinntrykk en trofast leser sitter igjen med?

Er konfliktperspektivet for dominerende? Er islam og muslimer først og fremst et problem som må løses, eller bidrar dekningen også til å balansere stridspunktene?

Nr 2: Flere av sakene Dagen fronter er saker som majoriteten av det norske folk er uenige i, til dels veldig uenig. Hvordan ønsker Dagen å unngå offerrollen? Hvordan argumentere godt og saklig i en offentlighet som er best på utestemme?

Deretter til kritikken. Mitt klareste råd til Dagen er å komme langt mer aktivt på banen når det gjelder å se klimakrisen fra et kristent perspektiv. Her er det mye godt kristent tankegods å spille videre på, men når så vi Dagen gjøre det?

Jeg tør påstå at det er den politiske saken som flest unge kristne er opptatt av og mange oppe i årene med. Da er det vanskelig å forstå hvorfor Dagen skriver så lite og så forsiktig om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Er det ikke en kristen avis sin oppgave å tolke den viktigste globale krisen i et kristent perspektiv? Her opplever jeg at Dagen tier der nesten alle andre taler.