HOLOCAUST: President Emmanuel Macron har fortvilet erkjent at antisemittismen nå er på det verste i Frankrike siden andre verdenskrig. Her ser han på bilder av 2.500 unge jøder som ble deportert fra Frankrike under Holocaust.

Det skal være trygt å være jøde

Holocaust-overlevende har uttalt at noe av det verste de opplevde under ander verdenskrig var likegyldigheten. At mennesker ikke brydde seg, og ikke sa fra.

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem! Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv! Jeg roper med siste pust av min stemme: Du har ikke lov til å gå der og glemme!

Arnulf Øverland skrev disse kjente versene i 1937, i en tid hvor antisemittismen vokste i Europa. Dessverre er hans ord like aktuelle i 2019. Vi vet, gjennom rapporter, undersøkelser og nyhetsbildet, at antisemittiske ord og handlinger på ny øker i Europa. Det er som et kaldt, hatefullt gufs fra fortiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

La oss se på Frankrike som et konkret eksempel. Frankrike har den største jødiske befolkningen i Europa, og den tredje største i verden. Tall fra franske myndigheter viser at det i 2018 ble utført 541 antisemittiske lovbrudd i landet, mot 311 lovbrudd i 2017. Det er dessverre ingen grunn til å tro at tallet blir mindre i 2019. For i en fransk spørreundersøkelse fra mars 2019 kom det fram at 89 prosent av jødiske studenter erfarer antisemittisk overgrep i Frankrike.

National Geographic publiserte nylig en artikkel med overskriften:Things have only gotten worse: French Jews are fleeing their country. Vi har også hørt og sett den franske presidenten, Emmanuel Macron, fortvilet erkjenne at antisemittismen nå er på det verste i Frankrike siden andre verdenskrig.

Dette er virkeligheten. Dette er 2019.

Om noen få uker får vi igjen høre engelens første ord til gjeterne på Betlehemsmarkene:Frykt ikke. I denne førjulstiden erfarer europeiske jøder alt annet enn «frykt ikke». De opplever hat. Voldshandlinger. Skjending av gravplasser. Terrorangrep. Død.Things have only gotten worse.

Den Norske Israelsmisjon har bestemt å vie vår julekampanje til forebyggende arbeid mot antisemittiske holdninger, og diakonale prosjekter overfor jøder. Vi har gjort dette under hasjtaggendet skal være trygt å være jøde (#detskalværetrygtåværejøde).

Jeg har personlig delt flere innlegg om dette i det siste på min Facebook-profil. Det har ført til flere gode samtaler med venner og bekjente. De fleste er enige med meg, og støtter meg fullt ut. Likevel ønsker de ikke å dele disse innleggene selv på sin private Facebook. Mange er redd for hva andre måtte tenke om dem, dersom de la ut et innlegg hvor de forsvarte jødenes rett til å leve trygt.

Holocaust-overlevende har uttalt at noe av det verste de opplevde under andre verdenskrig var likegyldigheten. At mennesker ikke brydde seg, og ikke sa fra. Jeg nekter å la det bli vitnesbyrdet etter meg, mitt liv og min omgangskrets. Jeg vil vise solidaritet i både ord og handling, for det skal være trygt å være jøde. Overalt. Alltid. Nå.

Hjertelig velkommen til å la deg engasjere, og vise din solidaritet med det jødiske folk denne førjulstiden. Den Norske Israelsmisjon oppfordrer alle til å stå opp og vise sin solidaritet med det jødiske folk, i en tid hvor antisemittisme og jødehatet øker. La oss ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv.