OVERRASKET: Jeg var ikke forbe
...
OVERRASKET: Jeg var ikke forberedt på den massive responsen rundt mitt standpunkt om være avholdsmann, skriver lovsangsartisten Vetle Jarandsen. Foto: Filadelfiakirken
debatt
La oss snakke om alkohol
Del
Jeg har valgt, av egen vilje, å stille meg fremst på en plattform. Gjennom tjenesten blir jeg et ­forbilde for andre kristne, enten jeg vil det eller ikke.

I forbindelse med lanseringen av mitt første lovsangsalbum, gjorde jeg et intervju i avisen Korsets seier hvor jeg blant annet delte mine tanker rundt det å være et kristent forbilde.

Det jeg ikke var forberedt på, var den massive responsen rundt mitt standpunkt om være avholdsmann. Den siste tiden har det tikket inn melding etter melding fra kjente og ukjente i hele landet, og responsen har vært overveldende. Men dette har fått meg til å lure, er det faktisk så spesielt å være en avholdsmann i dagens kirker?

La meg først si, jeg finner ikke noe som sier at alkohol i seg selv er synd i Bibelen. Men la meg få ­utfordre deg med noen tanker rundt temaet.

Jeg vil gjerne trekke frem det Paulus skriver i 1. Kor 8,9. «Men pass på at friheten deres ikke ­fører de svake til fall».

Og videre i vers 13: «Dersom mat fører min bror eller søster til fall, vil jeg aldri i evighet spise kjøtt! For jeg vil ikke føre dem til fall»

I lys av dette, hvordan påvirker det synet vårt på alkohol?

Jeg vet selv at denne argumentasjonen kan lande på både måtehold og avholdenhet, men la meg få stille deg spørsmålet: Tror du flertallet av de med alkoholproblemer planla at de skulle få det? Eller hva med de barna som er livredde hver gang foreldrene drikker, fordi de har opplevd at pappa eller mamma plutselig kan drikke litt for mye.

Hvem er det som kjenner ­kosekvensene av et usunt forhold til alkohol på kroppen?

Jeg har valgt, av egen vilje, å stille meg fremst på en plattform. Gjennom tjenesten blir jeg et forbilde for andre kristne, enten jeg vil det eller ikke. Folk leser det livet du lever, ikke de ordene du sier. Derfor mener jeg at det følger et ekstra ansvar med å forvalte dette på en god måte. Og dette er heller ikke en ny tanke. ­Allerede i Mosebøkene (3. Mos 10:9 og 3. Mos 6:3) adresserer Moses at alkohol og tjeneste ikke henger sammen.

Et siste poeng jeg vil trekke frem er faktisk hva ungdoms­miljøene selv sier.

KIFO – institutt for kirke, religions- og livssynsforskning – gjorde i 2012 en undersøkelse blant 6 av Norges største trossamfunn som viser at 62 prosent av jenter og gutter mellom 16 og 25 år sier at «det er viktig at kristne miljøer er alkoholfrie».

Det som er ­påfallende er at kun 13 prosent av disse selv avstår fra alkohol. Hva er grunnen til dette? Trenger vi flere forbilder? Trenger vi å vise at du ikke trenger å drikke for å bli akseptert i sosiale settinger?

Jeg har i hvertfall lyst til at folk skal se på min tjeneste og mitt liv og se at disse samsvarer. Jeg har har lyst til å si til alle som selv ­sliter med alkohol, og til alle som er påvirket av andres problemer, at jeg er et fristed for dere. Jeg vil ikke la min frihet føre andre til fall.

vetle jarandsen,alkohol,lovsang,musikk,bibelen,kifo,institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning,avholds