GODT EKSEMPEL: En helseminister bør være spesielt varsom og gå foran som et godt eksempel i ikke å overgeneralisere og dermed ødelegge en ellers viktig og nyttig debatt, skriver innsenderen.

Livsfarlige kristne?

Jeg håper Bent Høie spesielt med tanke på hans posisjon som forbilde og leder kan nyansere og helst beklage sin uttalelse slik at vi igjen kan komme ned på et anstendig og saklig nivå i denne type debatt.

I fredagens utgave av Dagen (08.11.19) kunne vi lese at helseminister Bent Høie svarer Sofie Braut og fastholder at vi skal ha religions- og ytringsfrihet i landet vårt. Det er vel og bra, men dette utsagnet harmoniserer dårlig med hva han videre skriver i artikkelen.

Han kommer etter min mening med et meget unyansert og en svært urimelig påstand om hva konsekvensene til Andreas Håtveit sin personlige tro og praksis kan bli. Vår helseminister påstår at slike standpunkt kan være livsfarlige!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er skremmende og jeg blir redd! Hvem tør å ytre seg når selveste helseministeren i vårt land kommer med slike påstander om sin meningsmotstander?

Håtveit, jeg selv og mange andre er ikke imot homofile eller ønsker å hindre hva de gjør eller er. Mange av oss har som Håtveit, venner og bekjente som er homofile. Vi er glad i våre homofile venner på samme måte som vi er glad i alle våre venner generelt (og oss selv) selv om vi ikke nødvendigvis lever etter Bibelens ord til en vær tid, har andre tolkning av Bibelen eller er uenige på annet vis. Nestekjærlighet og tilgivelse står sentralt i den kristne tro.

Vi ønsker et åpent og inkluderende samfunn der vi respekterer hverandre. Der alle, innen lovens grenser, kan mene og gjøre som de vil. Det gjelder også organisasjoner.Det skal altså kunne være ok å ha et annet syn uten å bli fordømt. Dette er ytringsfrihet og trosfrihet.

Når Bent Høiehevder at Håtveits meninger kan være livsfarlig blir jeg trist, men mest redd! Jeg mener dette er meget unyansert og dermed unødvendig polariserende. Jeg hadde forventet en mer nyansert og samlende helseminister.

Helseministeren taler med kløyvd tunge, på den ene siden sier han at vi har religions- og ytringsfrihet, men på den andre side påstår han at Håtveits religiøse standpunkt er livsfarlig. Hvis Høie virkelig mener det sistnevnte, bør Håtveit sine ytringer slås ned på og forbys. Kan ikke skjønne annet enn at helseministeren med dette kriminaliserer vårt kristne standpunkt.

Det har vært (og fremdeles er) mange usmakelige og grove overtramp mot homofile. Det er svært sannsynlig at slike overgrep kan være livsfarlige. Dette er ikke akseptabelt, trist og bør selvsagt kjempes mot, men det må ikke bli slik at man i kampens hete blir blind å tillegger alle meningsmotstandere i denne saken slike handlinger og holdninger.

En helseminister bør være spesielt varsom og gå foran som et godt eksempel i ikke å overgeneralisere og dermed ødelegge en ellers viktig og nyttig debatt.

Jeg vil bestemt hevde at det ikke er grunnlag å mene at personer som Håtveit, og standpunkter som han har fremmet i denne saken, kan være direkte årsak til selvmord (slik jeg forstår helseministernes antyder). Håtveit har ikke sagt et eneste ondt ord om homofile. Han har kun bekjent sitt religiøse standpunkt og spilt dette inn i en ellers ryddig debatt i en kristen organisasjon som på demokratisk vis skal stake ut videre kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis en religiøs, ideologisk eller politisk gruppering blir beskyldt fra politisk hold for å kunne ha livsfarlige standpunkt er dette alvorlig. Kan det bli stående at Bent Høie i sin rolle som helseminister mener at en lovlydig person som kun bekjenner en kristen tro og praksis kan være livsfarlig? Dette bør i så tilfelle begrunnes og underbygges med saklige fakta. Slik det står nå går det langt utover grensen til religionskritikk. Det er også et grovt og urettmessig personangrep!

Med denne retorikken fra en helseminister forstår jeg godt at mange ikke tør å stå frem slik han hevder vi bør. Bygger det oppunder et demokratisk samfunn som ønsker dialog, mangfold og inkludering?

Jeg håper Høie spesielt med tanke på hans posisjon som forbilde og leder kan nyansere og helst beklage sin uttalelse slik at vi igjen kan komme ned på et anstendig og saklig nivå i denne type debatt. Vi trenger dette sårt. Det er altfor mange overtramp som har skjedd allerede. Så langt har politikere i Norge vært gode forbilder i så måte – la oss håpe det fortsetter.

Videre ber jeg også helseministeren reflektert over sin posisjon før han neste gang kommer med alvorlige og ubegrunnede personangrep mot en lovlydig enkeltperson i samfunnet, det kan bli en tung bør å bære selv for en alltid blid, imøtekommende og omsorgsfull freestylekjører. Er det ikke akkurat tunge bører helseministeren ønsker å unngå at folk skal ha?

Det eneste jeg er enig i Høie om i denne saken er gleden over KRIK, de har – og jeg er sikker på at de også fremover – vil være samlende og gjøre mye bra for ungdom og vårt mangfoldige land!

Les også
Kristne er ikke livsfarlige
Les også
Helseministeren svarer de kristne lederne om homofili: – Heldigvis kan teologien endre seg