PÅ FLUKT: Nye 180.000 mennesker er på flukt i Syria. Det betyr mer død, mer nød og fortvilelse for en utpint sivilbefolkning.

Sønderknuste Syria

På niende året er det syriske folk i våre bønner.

Syria er inne i sitt niende år med krig. En krig som har ­kostet hundretusener av mennesker livet, kanskje så mange som en halv million. Etter at den aktive konflikten var over i størsteparten av landet, smalt det igjen nordøst i landet da Tyrkia og tyrkiskstøttede syriske opprørere nylig gikk til angrep på områder som har vært kontrollert av kurdisk milits.

Resultatet er nye 180.000 mennesker på flukt. Mer død, mer nød og fortvilelse for en utpint sivilbefolkning. Om det nå er tilnærmet fred i store deler av landet, er seks millioner mennesker internt fordrevne, mens nær fem millioner fortsatt lever som flyktninger, hovedsakelig i nabolandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Behovene for hjelp er enorme, i et land som bokstavelig talt er skutt i fillebiter. Og de vil være det i mange, mange år framover. I tillegg til de fryktelige menneskelige tapene, anslås det at oppbyggingen av landet vil koste et sted mellom to- og firehundre milliarder dollar. Knapt noe land i verden kan klare å reise seg i en slik situasjon, uten støtte utenfra.

Kirkens Nødhjelp har gjennom våre partnere vært på bakken med nødhjelp siden 2012. Vi har levert rent og trygt vann, forbedret sanitærforhold og distribuert hygieneartikler til godt over fire millioner syrere - både internt fordrevne og flyktninger i nabolandene.

En sentral aktør i dette arbeidet er DERD, den humanitære organisasjonen til Greek Orthodox Church of Antioch. Kirkens Nødhjelp har samarbeidet med organisasjonen siden krigen brøt ut for alvor. Et arbeid som etter hvert ble utvidet til også rehabilitering av ødelagte hjem, psykososial støtte og jobbtrening.

DERD er en av de største nasjonale hjelpeorganisasjonene, og en markant kirkelig aktør som nyter stor respekt i det syriske samfunnet. Til forskjell fra mange internasjonale organisasjoner, har DERD tilgang til nær alle områder, og jobber i alle provinser utenom Idlib.

Nettopp dette er fellesnevneren, og styrken, til svært mange av Kirkens Nødhjelps partnere rundt om i verden: Knapt noen kjenner folk, og situasjonen på bakken, bedre enn de lokale kirkene og deres organisasjoner.

Som andre diakonale og humanitære organisasjoner bryr ikke DERD seg om religiøs eller politisk tilknytning. Det handler om å hjelpe naboen, understreker Fader Alexi, lederen for DERDS humanitære arbeid. Jeg møtte ham da han nylig var i Oslo for å skrive under en ny samarbeidsavtale med Kirkens Nødhjelp:

«Kristne og muslimer har levd sammen i Syria i 1400 år. Sammen skal vi bygge opp landet igjen etter krigen. Målet er å stadig utvide arbeidet vårt, for å kunne hjelpe enda flere i en oppbyggingsfase der millioner av mennesker knapt har noe å leve av. Som en kirke banker folk på døren vår enten de er muslimer eller kristne. Da må vi hjelpe dem der de er, med det de trenger».

Med håpet om en endelig fred i landet, er Fader Alexi samtidig redd for at hjelpen og støtten utenfra vil forsvinne så snart bomberaidene, journalistene og medieoppmerksomheten gjør det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Foruten seneste tids kamphandlinger, er Syria i ferd med å tape kampen om synlighet i mediene. Vi skal reise oss, men vi er avhengig av hjelp».

Samtidig med at vi har undertegnet en ny avtale med DERD, skal Kirkens Nødhjelp og våre lokale partnere nå hjelpe den hardt rammede befolkningen i nordøst. Som en første respons skal vi bidra med livsviktig vann og sanitære løsninger til 31.000 mennesker.

På niende året er det syriske folk i våre bønner. Og i Kirkens Nødhjelps og våre partneres daglige arbeid på bakken. Fordi folk i nød skal ha hjelp.