DEBATT: «Som kristne har vi et
...
DEBATT: «Som kristne har vi et kall til å være en fjerde gruppe. En helt annerledes gruppe! Nemlig en gruppe preget av kjærlighet til det folk som Gud har brukt til å velsigne oss med Bibelen og Jesus», skriver Ole Andersen. Foto: Hendrik Schmidt/DPA via AP / NTB scanpix
debatt
Jødehatets tre grupper - og den annerledes fjerde
Del
Denne yom kippur vil jødene i den tyske byen Halle aldri glemme. Mens de på en av årets største helligdager, den store forsoningsdagen, var samlet til bønn i byens synagoge, viste overvåkningskameraer forferdelige bilder utenfra.

En mann kastet granater og skjøt mot inngangsdøren for å komme inn og myrde dem. Heldigvis kom ikke terroristen inn. Men snart kunne medier verden over vise bilder av ham mens han myrdet to tilfeldige, uskyldige mennesker på gaten.

Få dager tidligere offentliggjorde australske aviser et annet forferdelig bilde. En 12-årig jødisk gutt ble tvunget til å knele ned foran en muslimsk skolekamerat og kysse skoene hans, mens han ble fotografert. Den utrolige ydmykelsen har medført at gutten er flyttet til en jødisk skole. Men da bildet av gutten som knelte foran sin kamerat ble offentliggjort av mediene i Australia, mottok han en sms som truet med å «slakte» ham.

De to forferdelige episoder kaster nytt lys på bakmennene til de siste årenes voksende antisemittisme.

Hatet til jøder og antisemittiske overgrep kommer først og fremst fra tre grupper:

a) Høyreekstremister og folk på den ytterste høyrefløy. Terroristen fra Halle hører til i denne gruppen. Nazistenes antisemittisme lever videre på den ekstreme høyrefløy. Det bør de enkelte kristne som sympatiserer med folk på den ytterste høyrefløy legge merke til. Flørter man med høyreekstremister, er det stor sjanse for at ens venner er antisemitter.

b) Folk på den ytterste venstrefløy. Mange på den ytterste venstrefløy hater staten Israel, og ganske ofte glir dette hat over i hat til jøder. I Danmark hadde vi for noen år siden den beryktede «Blekingegade-banden» som røvet og myrdet for å kunne støtte den palestinske terrorgruppen PFLP. I dag opplever jøder i Storbritannia et uhørt hat fra venstrefløyen i Labour, som støtter partiets leder Jeremy Corbyn.

c) Muslimske og palestinske innvandrere. Tallrike terrorangrep mot jøder i Europa de senere årene er utført av muslimske innvandrere. Det er ikke underlig. Antisemittismen blomstrer nemlig hos mange muslimske innvandrere og deres etterkommere. En undersøkelse i Danmark for få år siden viste med all tydelighet at antijødiske holdninger var langt mer utbredt blant muslimske innvandrere enn blant etniske dansker.

Som kristne har vi et kall til å være en fjerde gruppe. En helt annerledes gruppe! Nemlig en gruppe preget av kjærlighet til det folk som Gud har brukt til å velsigne oss med Bibelen og Jesus.

jødedom,synagoge,halle,terrorangrep,australia,antisemittisme,ole andersen,ordet og israel,debatt