Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
debatt
Vitenskapelig konsensus om klima?
Del
Det er en gambling med svært høye odds som vi ikke kan ta sjansen på, hverken som kirke eller som menneskehet. 

Axel Saxe kommenterer mitt innlegg i Dagen om klimatrege evangeliske kristne. Han hevder det ikke finnes noen vitenskapelig enighet om at klimaendringene er menneskeskapte. Som sannhetsvitne bruker han en artikkel av Stein Storlie Bergsmark. For de interesserte er det bare å lese artikkelen og motsvaret han blir gitt av klimaforskeren Rasmus Benestad.

Hovedpoenget er uansett at selv om man finner noen få stemmer som er uenige med det store flertallet, er det fremdeles veldig få forskere som blir overbevist av deres argumentasjon. I store kompliserte faglige spørsmål vil det alltid være uenighet, men på dette feltet er enigheten stor.

Det er gjort en rekke store metastudier som henter inn konklusjoner fra tusenvis av studier. Konsensusen om at klimaendringene i hovedsak er menneskeskapte ligger på 91-100 prosent, de fleste på 97 prosent. Les for eksempel «Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?» på forskning.no.

I en sak med enorme konsekvenser for både natur og mennesker, synes Saxes forslag å være at vi skal høre på et lite mindretall og ikke bry oss om det overveldende flertallet av forskere. Det er en gambling med svært høye odds som vi ikke kan ta sjansen på, hverken som kirke eller som menneskehet.

Tvert imot ligger det i vårt gudgitte kall til forvalterskap å bidra til å begrense det store skadeomfanget som menneskeskapt global oppvarming fører til. Ikke minst med tanke på verdens fattige og våre barn og barnebarn.

debatt,klima,bård rebbestad løkken,axel saxe,klimaforandringer,klimaendringer,klimakrise,miljø,global oppvarming,stein storlie bergsmark