«Prekenen i Tomb kirke som ble holdt av Alv Magnus (bildet), har ført til mye debatt», skriver artikkelforfatteren.

Usant om Tomb-talen

Når en uttaler seg om hva som er sagt i en preken, må man selv ha hørt den eller lest den.

Prekenen i Tomb kirke som ble holdt av Alv Magnus, har ført til mye debatt. Biskop Atle Sommerfeldt har tatt et oppgjør med den. Han skrev i Dagen 19.08 en lengre begrunnelse for hvorfor han mener det var nødvendig. Der heter det:

«I den aktuelle prekenen dømmer Magnus også mennesker som har transseksuell eller homofil legning til helvete.» Ikke bare homofile handlinger, men homofil legning eller holdning blir altså fordømt til helvete. Det gjelder da også homofile som ikke lever ut sin legning. Ikke rart at biskopen synes han må gripe inn – tenker jeg. Slikt går da ikke an å mene, og slett ikke forkynne!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men så har ikke Magnus forkynt dette. I hvert fall ikke ifølge prekenmanuset gjengitt i Dagen 15.08. Her heter det: «Hva skal vi mene om dem som legger til rette for å bekrefte og velsigne en livsstil på tvers av Guds uttalte vilje?»

Litt senere i prekenen henviser han til Paulus’ omtale av Korint-menigheten der «noen i menigheten levde i homoseksuelle forhold før de ble kristne». Mer sa han ikke om dette. Han uttalte seg ikke om personer med homofil legning slik biskopen skriver. Heller ikke er helvete nevnt.

Når en uttaler seg om hva som er sagt i en preken, må man selv ha hørt den eller lest den. Ikke bare snakket med noen som var tilstede. Ofte oppfatter vi dessverre også en preken vi lytter til nokså forskjellig. Det merkes også på uttalelser om denne prekenen som er omtalt i avisene.

Hvis Atle Sommerfeldt hadde skrevet noe slikt som: «Jeg har inntrykk av at Magnus dømmer...» eller «Enkelte har fortalt meg at Magnus i prekenen dømte...», da hadde det stilt seg annerledes. Men det gjorde han ikke. Sammenlignet med den gjengitte prekenen påstår han noe som slett ikke er sant.

Dermed fremstår Magnus som en predikant med en helt uakseptabel forkynnelse. Det fører til at de som tror det er sant, det Sommerfeldt skriver, lett tar avstand fra Magnus på gale premisser og støtter biskopens oppgjør med han.

Det er slett ikke sikkert at alle leser prekenen gjengitt i avisen og blir korrigert i den oppfatningen av Magnus som Sommerfeldts usanne påstand har skapt. Hva gjør biskopen i forhold til det han skrev som ikke var sant?

Les også
Uten å peke tilstrekkelig på Guds nåde
Les også
Alv Magnus: – Overrasket over å få taleforbudBispebrev