Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
debatt
Jøder angripes med løgn
Del
For få dager siden skjedde det igjen. I byen Novato i California ble det hengt opp løpesedler som beskylder jøder for å stå bak terrorangrepet i USA 11. september 2001.

Konspirasjonsteorier om 11. september er langt fra noe nytt. Kort tid etter angrepet beskyldte Syrias daværende forsvarsminister Israel for å stå bak. Siden har tallrike sosiale medier, og etter hvert også trykte medier, brakt usanne rykter om at jødiske ansatte hadde blitt advart på forhånd, eller at Mossad på en eller annen måte hadde en finger med i angrepet.

I den arabiske verden blomstrer konspirasjonsteorier om jøder og Israel. Det er nærmest ingen ende på de fantasifulle løgnene. I «virkeligheten» er det Israel som står bak et uendelig antall terrorangrep og ulykker overalt i verden de siste tiårene.

I «virkeligheten» stod det en jødisk sammensvergelse bak de danske Muhammed-tegningene som forarget verden i 2005. I «virkeligheten» er det ingen grense for hva jøder styrer her i verden: de store mediehusene, finansverdenen, regjeringen og mye mer.

Det er mye sannhet i den gamle historien om israeleren Uri, som anbefalte sin venn å lese arabiske aviser i stedet for israelske, fordi de israelske er så sørgelige med alle historiene om splid og mangler i det israelske samfunn. De arabiske medier, derimot, forteller at Israel i virkeligheten styrer så godt som alt i verden!

Særlig underholdende er de mange arabiske historier om hvordan Israel bruker dyr til å føre krig mot sine naboer: Mossad sender haier mot badende i Egypt og har trent delfiner, ørner, storker og andre fugler til å være «spioner» i arabiske land.

Sannhetsverdien av spiondyrene er like liten som den er i påstandene om at Israel sender tyggegummi med sexfremmende stoffer til de arabiske landene for å forderve ungdommen eller bringer halvnakne unge israelske kvinner oppå stridsvognene for å distrahere de fromme muslimske krigerne.

Det gamle testamente formaner oss: «Du skal ikke sette ut falske rykter.» (2. Mos 23,1). Det nye testamente understreker det: «Legg derfor av løgnen og snakk sant til hverandre!» (Ef 4,25).

Skal vi le eller gråte over de antisemittiske konspirasjonsteorier? Det er vanskelig ikke å smile av teorienes galskap. Og det er vanskelig ikke å føle det tragisk at millioner av mennesker tror på dem.

Men la oss ikke bare le eller gråte - la oss bruke konspirasjonsteoriene som en påminnelse om hvor viktig det er at vi nøye holder oss til sannheten. Både når vi snakker om Israel, jøder, palestinere og alle andre!

ole andersen,ordet og israel,jødene,jøder,israel,palestina