RESPEKT: Jesus viser oss hvordan vi kan komme ulike mennesker i møte med respekt. Hatytringer, stigmatisering, fremmedfrykt og rasisme hører ikke noe sted hjemme hos dem som følger Jesus, skriver Øystein Gjerme. Bildet er fra partilederdebatten under Arendalsuken i august. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Dialog fremfor avstand

Unge kristne mennesker som er ideologisk bevisste og som bruker stemmeretten er en seier for demokratiet, og sikrer innflytelse i fremtiden.

Vi vil takke Dagen som på lederplass torsdag 29. august understreker viktigheten av kirken som arena for viktige samtaler.

Dagens leder sitt hovedpoeng er at kirkens stemme i den politiske debatten er viktig, og at arenaene for verdidebatter gjerne kan være de arenaene hvor menigheter samles.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Salt Bergenskirken har arrangert politiske debatter ved hvert valg de siste årene. Vi gjør dette med klar partipolitisk nøytralitet, men med tydelig verdi-politisk profil, på den måten at vi ønsker å løfte frem verdier som er spesielt viktige fra et kristent ståsted. Disse debattene er en mulighet å sette fokus på temaer som frivillighet, trosfrihet og kirkens plass i det offentlige Norge.

Ved sist stortingsvalg ville vi vite om vi måtte droppe andakten på ungdomsklubben for å få kommunal støtte, eller om det medførte riktighet at en kristen familie ikke kunne bli fosterforeldre på grunn av sin tro. Begge sakene var aktualisert av ferske mediesaker på det tidspunktet.

Slike debatter er ekstra viktige ved lokalvalg. Det er vanskelig å mobilisere spesielt andregangsvelgere i lokalvalgene, et problem som vi bidrar til å løse ved å samle hundrevis av unge voksne for å møte lokale politikere.

Distansen fra lokalpolitikken til løvebakken er historisk sett ikke veldig lang i Norge, men distansen øker. Vi korter inn distansen ved å tilrettelegge for en ideologisk bevisstgjøring. En slik bevisstgjøring styrker demokratiet og vår innflytelse på det.

Viktigere enn noen gang er behovet for møteplasser hvor folk med ulike ideologiske og livssyns-orienteringer kan møtes til debatt.

I et debattklima hvor det å «ta avstand» gjennom blant annet «no-platforming» utbrer seg som virkemiddel, er kirken enda mer betydningsfull som arena for dialog. Kirken skal være en arena der mennesker med ulike kulturbakgrunner, etnisiteter, politiske ståsted og meningsforskjeller finner sammen.

Jesus viser oss hvordan vi kan komme ulike mennesker i møte med respekt. Hatytringer, stigmatisering, fremmedfrykt og rasisme hører ikke noe sted hjemme hos dem som følger Jesus. At dette forekommer blant kristne er på tross av vår tro, ikke på grunn av den.

Skal vi fostre en ny generasjon av samfunnsengasjerte mennesker, så må vi med tydelig kristen identitet våge å stå for de verdiene som den kristne troen forfekter, og engasjere oss i hvordan dette spiller seg ut politisk.