Det er Sommerfeldt (bildet) som må konkretisere hvor i teksten det er han mener Magnus «gjør seg til Gud», skriver artikkelforfatteren.

På feil side av historien, Sommerfeldt?

Det er ikke første gang biskopen opptrer på en måte som gjør at man stiller seg undrende til hans beveggrunner.

Se for deg følgende: Du blir fortalt av legen at du har en alvorlig sykdom som kan være dødelig. De gode nyhetene er moderne medisinsk behandling vil gjøre deg frisk. Behandlingen vil ikke være smertefri. Det blir en krevende rekonvalesens, men du blir helt frisk.

Se så for deg at Helsedirekoratets øverste leder går offentlig ut og advarer mot leger som diagnostiserer slike sykdommer på grunn av de følelsesmessige belastninger som kan oppstå når pasienter blir forespeilet en dødelig utgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Se videre for deg at det går ut brev fra Helsedirektoratet til alle landets sykehus hvor det advares mot denne konkrete legen, basert på en antakelse om at denne legen selv har påtatt seg en oppgave i å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø. Det slås videre fast at den type diagnostisering ikke hører hjemme på norske sykehus.

Eksemplet er absurd. Like absurd er Atle Sommerfeldt «bannlysning» av hedersforkynneren Alv Magnus.

Det er ikke første gang biskopen opptrer på en måte som gjør at man stiller seg undrende til hans beveggrunner.

Høsten 2018 delte Ungdom i Oppdrag, med samarbeidspartnere, ut bibler til alle husstander i Østfold som ønsket å ta imot. Dette mente Sommerfeldt var sløsing med ressurser, og nektet sine prester å gjøre dette i arbeidstiden.

Og nå har altså Sommerfeldt gått til det skritt å de facto bannlyse en av landets mest avholdte legpredikanter de siste par ti-årene. I Dagsnytt 18 den 16. august beskyldte Sommerfeldt og Vebjørn Selbekk hverandre for ikke å ha lest Magnus’ tale skikkelig. Ingen av debattantene var til stede da talen ble holdt, så man er henvist til å lese manus.

Men det er Sommerfeldt som må konkretisere hvor i teksten det er han mener Magnus «gjør seg til Gud». Det er han som har offentliggjort sine innvendinger.

I mangel av slik konkretisering, sammenholdt med den svært underlige utfallet mot bibelutdeling, så fremstår det som om biskopen bærer et nag til Ungdom i Oppdrag. Kirkehistorikere drar paralleller til Hans Nielsen Hauge og spør om historien er i ferd med å gjenta seg. Sommerfeldt bør derfor gå noen ekstrarunder. Er dette virkelig saken man vil bli husket for?

Om man havner på feil side av historien eller ikke kommer an på hvem som skriver den. Jeg synes Alv Magnus treffer spikeren på hodet i prekenens avslutning:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Jeg ønsker ikke å være en Skandalon som avstreifer og avfeier alvoret i det Jesus sier. Jeg skal nemlig en dag stå ansikt til ansikt overfor ham og avlegge regnskap for min forkynnelse, om jeg har talt i henhold til hans Ord. Den prøven vil jeg bestå. «Prøver jeg å være mennesker til lags, da er jeg ikke Kristi tjener», sier apostelen Paulus. (Gal.1:10) Jeg tar hans ord til følge.»