Ny helvetesdebatt?

Biskop Atle Sommerfeldt har oppfordret prostiene i Borg bispedømme til ikke å engasjere Alv Magnus som taler på sine gudstjenester på grunn av denne forkynnerens teologi om fortapelsen. Det har skapt bølger i Kirke-Norge.

«Behandlingen av Alv Magnus vitner om stor nød i Den norske kirke», skrev Bjørn Olav Hansen på Verdidebatt 13. august 2019

Bakgrunnen er en tale den tidligere lederen for Ungdom i Oppdrag i Norge, Alv Magnus, medstifter av Nasjonalt bønneråd, og en anerkjent og høyst respektert taler i mange kirkesamfunn, holdt i Tomb kirke 17. februar i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han talte over dagens tekst, som var lignelsen om hveten og ugresset i åkeren. I den lignelsen forteller Jesus om livets to utganger: Alv Magnus la ut teksten uten å trekke noe fra i alvoret Jesus legger innover tilhørerne. Det mente noen som var til stede at hanskulle ha gjort, og de meldte fra til biskopen, som straks tok affære.

«Om dørene stenges for Alv Magnus i Borg bispedømme, vil jeg tro mange andre dører åpnes for denne uredde forkynneren», skrev Bjørn Olav Hansen i innlegget sitt på verdidebatt 13. august. Jeg deler Hansens bekymring for Den norske kirke, selv om jeg ikke tilhører dette kirkesamfunnet, men et annet luthersk kirkesamfunn.

Det har ennå ikke har kommet like langt på avveie i teologiske og etiske spørsmål. Det er imidlertid kanskje bare et tidsspørsmål når den samme vantroen slår inn også i dette og de andre frikirkesamfunnene, slik det forsiktig antydes i Dagens reportasje om saken den 15. august. Der kan man lese Alv Magnus’ tale i sin helhet. Talen er ifølge biskopen kirkesplittende og uten belegg i Bibelen!

Et kjent forhold forekommer i de fleste kirkelige og politiske organisasjoner: Medlemmene er ofte nødt til «å svelge en del kameler». Det skjer når et menighetssamfunns teologi eller et politisk partis ideologi tiltrekker et potensielt medlem - selv om det fins andre mer eller mindre viktige punkter i organisasjonens statutter, som hun eller han kan være uenig i. Tradisjonen stikker dypt.

Oppgaven for den enkelte blir da enten å svelge kamelene eller å arbeide innenfor organisasjonens rammer og forsøke å påvirke veivalget ved neste og beste anledning. Det kan være et deprimerende sysifos-arbeid, som kan ta motet fra den best som forsøker å få gjennomslag for sin avvikende oppfatning.

I ettertid takket flere i menigheten Alv Magnus for å ha gjort et ærlig forsøk på nettopp det i Tomb kirke denne søndagen. Alternativet, «å si takk og farvel» til gode venner gjennom mange år, er trist, men noen ganger nødvendig.

Å forlate sitt åndelige eller politiske tilholdssted blir ofte en høy pris å betale for en som har en dyrebar og hellig overbevisning. Det gjenstår å se om forkynneren i dette tilfellet vil betale prisen. Han blir eventuelt sårt savnet av mange i Den norske kirke.

Alv Magnus tilhører Den norske kirke og har gjort en imponerende innsats der mens han var leder for Ungdom i Oppdrag. Det er mange som har vært med i støttegrupper for misjonsorganisasjonen, og som setter pris på denne solide forkynner av Guds ord i skrift og tale. De ønsker ham og hans kone Margaretha lykke til i vingårdshagen inntil «innhøstingen» er over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alv Magnus’ lederartikler i UiOs organ «Mot Målet» har vært uovertrufne i de årene han var leder i organisasjonen. Bladet har forsøkt å speile mangfoldet i UiO Norge og UiO internasjonalt, i tillegg til å kommentere ulike sider av samfunnslivet sett fra det som organisasjonen mener er et bibelsk perspektiv.

Hvor Alv Magnus står i teologiske og etiske spørsmål, kan interesserte finne ut av ved å lese «Mot Målets» nettsider. Biskop Atle Sommerfeldts bannbulle mot Alv Magnus kan ved lesning av bladet gi assosiasjoner både til Martin Luther og Hans Nielsen Hauge.