«Kritikken mot Magnus (bildet) er en trist sak og et illevarslende tegn», skriver artikkelforfatteren.

Når biskopen griper tømmene

Kritikken mot Magnus er en trist sak og et illevarslende tegn.

I Dagen 15.08.19 er det en bred omtale av biskop Atle Sommerfeldts utestenging av Alv Magnus som forkynner i alle kirkene i Borg bispedømme. Dette skjedde etter å ha holdt en evangelisk vekkende tale.

Ifølge avisen Dagen er utestengelsen blant annet basert på at Sommerfeldt mener at talen til Magnus er ubibelsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg har selv sett Magnus sin tale. Slik jeg oppfatter konflikten, kommer den av at Sommerfeldt ikke tar alle bibeltekstene bokstavelig, men på postmoderne vis føler seg fri til å vurdere dem. I så måte burde kanskje Sommerfeldt selv tenke nytt om begrepet «ubibelsk».

Videre hevder Sommerfeldt at Magnus i prekenen påtar seg Guds rolle og bestemmer hvem som kommer til helvete. Slike utsagn er ikke uvanlige å rette mot evangeliske kristne. Hvis en evangelisk kristen siterer Bibelen om hva Paulus omtaler som syndens lønn, blir en fort omtalt som fordømmende og en mørkemann.

Et åpenbart problem i saken er at kritikken mot Magnus på sikt først og fremst vil ramme de konservative prestene i Borg. De må være på vakt. De har fått erfare at Sommerfeldt er en handlingens mann.

Læremessig framstår han som en pave som forventer lojalitet i forhold til sine liberale teologiske tolkninger. Jeg vil også tro at det konservative lekfolket i menighetene etter hvert vil miste troen på at deres bibeltro linje har noen framtid i bispedømmet.

Om Sommerfeldts linje også blir gjennomført i de andre bispedømmene, er det en stor fare for at de konservatives tid i Den norske kirke er forbi.

Den norske kirke presenterer seg som en åpen folkekirke med stor toleranse. De tåler gjerne liberal teologi, Østens mystikk, og radikale økumeniske samtaler.

Det som synes å gjelde for stadig flere er det kjente ordtaket – enhver blir salig i sin tro. Hva da med misjon?

Er det fortsatt viktig å sende ut misjonærer til unådde med evangeliet, eller er kristen misjon blitt å regne som noe som skaper splid og uenighet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritikken mot Magnus er en trist sak og et illevarslende tegn. Sommerfeldts «bulleteng» er en historisk hendelse og et skille mellom før og etter. Et så sterkt virkemiddel har vel ikke vært brukt i Norge tidligere for å «vingeklippe» en retning en er uenig med.

Les også
Sommerfeldts urimelige beskyldning