Syriske flyktninger utenfor en flyktningleir på Kypros i 2017. Mennesker som migrerer eller flykter på grunn av fattigdom, klimaendringer, konflikt, diskriminering eller mangel på et livsgrunnlag, er ekstra sårbare og mange av disse blir ofre for slaveri på veien, skriver Dagfinn Høybråten i dagens utenrikskommentar.

Kampen mot det moderne slaveriet

Det er en direkte kobling mellom moderne slaveri og hvordan vi lever våre liv i dag. Det kan være knyttet til det vi spiser, bilen vi kjører og klærne vi har på oss. Det må vi forholde oss til.

Hva er et menneske verdt? Det var tema for en tverrkirkelig solidaritetsgudstjeneste mot moderne slaveri under den nylig avsluttede Arendalsuka. Her fikk vi blant annet høre de vonde historiene til fire mennesker som på ulike måter har blitt utsatt for moderne slaveri. Det var sterkt å oppleve en slik økumenisk samling om denne viktige saken.

Kampen mot moderne slaveri engasjerer menigheter over hele landet. Kirkene har i lang tid vært en sterk stemme i denne kampen, og alle kirkesamfunn har gjennom Norges Kristne Råd bedt regjeringen om å handle. Utviklingsminister Dag Inge Ulstein har nylig varslet et nytt bistandsprogram mot moderne slaveri. I Trefoldighetskirken i Arendal var Ulstein hovedtaler:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I møte med krenkelser av menneskeverdet finnes ikke nøytralitet som noe alternativ, sa han til en fullsatt kirke.

Vi i Kirkens Nødhjelp ser at det er tvingende nødvendig med en tydeligere og sterkere innsats for å bekjempe moderne slaveri. I vårt arbeid møter vi mange mennesker som er blitt eller blir utnyttet gjennom for eksempel tvangsarbeid eller menneskehandel, og vi jobber mot moderne slaveri blant annet i Kongo, Myanmar og Malawi.

Ordet slave smaker av fornedrelse, undertrykking og utnytting. Det er kanskje lett å tenke at slaver tilhører fortida. Men tenker du noen gang på at skjorta du har på deg eller mobilen du holder i hånda, kan være knyttet til slavevirksomhet?

Som utviklingsminister Ulstein påpekte i Arendal, er det en direktekobling mellom moderne slaveri og hvordan vi lever våre liv i dag. Det kan være knyttet til det vi spiser, bilen vi kjører og klærne vi har på oss. Det må vi forholde oss til.

Til tross for at slaveri i dag er forbudt i de fleste land, lever 40 millioner mennesker som slaver i dag, anslår International Labour Organization og Global Slavery Index.

Av disse er 25 millioner fastlåst i ulike former for tvangsarbeid, mange i fabrikker hos underleverandører i globale produksjonskjeder som også norsk næringsliv benytter seg av og som norske forbrukere kjøper. Global Slavery Index hevder at opp mot 9000 personer kan være ofre for menneskehandel eller slavelignende forhold i Norge.

Mennesker som migrerer eller flykter på grunn av fattigdom, klimaendringer, konflikt, diskriminering eller mangel på et livsgrunnlag, er ekstra sårbare og mange av disse blir ofre for slaveri på veien.

Kvinner, barn, urfolk, minoriteter, mennesker med funksjonsnedsettelser, migranter og flyktninger er særlig sårbare grupper. Kirkens Nødhjelp har lang erfaring med å jobbe for inkludering og rettighetsvern og forbedrede livsvilkår for nettopp slike sårbare mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er som regel fattigdom som tvinger mennesker inn i ulike former for moderne slaveri. Mennesker som ikke klarer å dekke grunnleggende behov for mat, vann, helsetjenester eller utdanning for sine barn, er sårbare og kan ofte bli presset inn i slaveri eller slavelignende forhold som tvangsarbeid eller sexslaveri.

Derfor er arbeidet med å redusere fattigdom den viktigste satsningen mot moderne slaveri. Det er umulig å bekjempe slaveri uten å bekjempe fattigdom.

Vi i Kirkens Nødhjelp ser at religiøse ledere er viktige nøkler til samfunnsendring. De har stor innflytelse på normer og regler, og ofte er det lokale skikker som er gjeldende, ikke nasjonale lover. For eksempel kan barneekteskap være forbudt, men likevel bli praktisert.

Da spiller religiøse ledere en viktig rolle i å endre kultur og snakke om tabuer. Derfor jobber vi sammen med de religiøse lederne i lokalsamfunnene, og vi opplever tydelige og positive endringer.

Du kan også gjøre en forskjell i kampen mot moderne slaveri. Du kan støtte Kirkens Nødhjelp i vårt arbeid, men enda viktigere: Du kan være en bevisst forbruker og be om informasjon om arbeidsvilkår og produksjonsforhold når du kjøper en vare eller en tjeneste. Slik kan du være med og ta ansvar for at det ikke skal lønne seg å bruke andre mennesker som slaver.

Selve begrepet «moderne slaveri» vekker oss til erkjennelse av det omfattende slaveriet i vår egen tid. Men for øvrig er det ikke noe mdoderne med slaveri. Det er et forhistorisk overgrep mot menneskeverdet. Derfor må vi alle stå sammen i kampen for å gjøre slaveri til historie.

Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Les også
Ulstein fikk råd fra slaveri-ekspertMenneskehandel
Les også
KrF-Ulstein sjenerøs med kristen bistand
Les også
Vil prioritere klima i utviklingsarbeidetBistand