«Hvorfor har vi KrF? Jo, for å hegne om det kristne menneskesynet og landets kristne kulturarv slik som nevnt i lovene», skriver artikkelforfatteren.

Hvem bør KrF samarbeide med?

Det er overskriften på et innlegg i Dagen 14.8.2019 av Nils-Petter Enstad. Han har tydeligvis den oppfatning at det er KrFs samarbeid med høyresiden som er årsaken til partiets fallende oppslutning i senere år. 

----------

Og igjen kaller han det KrF har oppnådd i nåværende regjering for mindre enn smuler. Reduksjon av tvillingaborter kaller han altså smuler - ja, mindre enn smuler. Nå skal ikke jeg her gå inn på hvorfor KrF er blitt et mini-parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er nok mange forskjellige grunner til det. Men jeg ser gjerne at Nils-Petter Enstad nevner saker han regner med KrF kan oppnå ved samarbeid med Ap og venstresiden, som kan måle seg med disse «smulene». Ser vi tilbake på de åtte årene koalisjonsregjeringen Ap, SV og Sp hadde makten (fra 2005 til 2013) er det ikke mye positivt å finne når det gjelder KrFs verdisaker.

Tvert imot. Den 3. november 2008 - etter at regjeringen fjernet K-en i KRLE-fagene - kunne vi lese følgende i Fædrelandsvennen: «Bordvers av forkynnende og velsignende innhold er nå forbudt i skolestua. Forbudet rammer et bordvers som «O du som metter liten fugl» slår skoledirektøren i Aust-Agder fast».

For meg er det vanskelig å skjønne at Senterpartiet var med på dette. Men vi vet at både SV og Ap lenge har ivret for å få kristendommen ut av skolen, Det var derfor stor jubel i SV da K-en ble fjernet, andakter og kristen påvirkning var ikke tillatt lenger.

I kommentarene til de nye forskriftene heter det at «Høytidsmarkering er tillatt så sant en ikke blander inn forkynnelse eller påvirker barna i retning av en spesiell religion eller livssyn.» Det er visst viktigere å feire FN-dagen og Halloween og den hinduiske lysfesten divali enn å lære barna våre om hvorfor vi feirer jul, påske og pinse.

Endringen angående selvbestemt rett til tvillingabort (også kalt fosterreduksjon) ble nevnt innledningsvis. Dette falt veldig tungt for Ap, som har forpliktet seg på at denne endringen skal de reversere straks de får makten tilbake.

Dette til tross for at Norge er det eneste land i Europa som har hatt en slik selvbestemt rett. Videre ble det innført ny ekteskapslov som går på tvers av det KrF står for. Og i kampen mot sorteringssamfunnet går Ap langt utover de grenser KrF og Høyre er blitt enige om i gen-politikken.

Videre ble legenes reservasjonsrett fjernet. Tar også med LOs krav - med støtte fra Ap - om boikott av Israel. Og at Ap aktivt motarbeider kristne friskoler. Ap har blant annet foreslått at kristne friskoler blir underlagt tidsbegrenset godkjenning av driften.

Det vil selvfølgelig bli helt uholdbart for skolene å drive på slike vilkår. Videre ligger det an til at privatskolene vil bli strupt økonomisk slik at drift etter hvert blir umulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For meg ser det ut til at venstresiden i KrF helt har glemt hvorfor KrF ble stiftet. Jeg viser derfor til KrFs opprinnelse og formål i KrFs lover. Ved søk på nettet: «Hvorfor har vi KrF» lyder første avsnitt i et av svarene:

«Kristelig Folkeparti ble stiftet i 1933 som en reaksjon på tiltagende sekularisering i samfunnet. Partiet identifiserer seg som et sentrumsparti bygd på et kristent livssyn. Skjønt det omtales som et borgerlig parti, foretrekker partiet selv betegnelsen «ikke-sosialistisk.»

KrFs formålsparagraf (kopiert fra KrFs lover) «§ 1 Formål: KrFs formål er å fremme en kristendemokratisk politikk bygget på det kristne menneskesynet, nestekjærligheten og forvalteransvaret. KrFs verdigrunnlag er hentet fra Bibelen, den kristne kulturarven og grunnleggende menneskerettigheter.»

Sammenolder vi Ap-regjeringens politikk med KrFs formålsparagraf er det trolig svært lite for KrF å hente der. Alternativet til samarbeid mot høyre-siden måtte være å stå utenfor og gi sin stemme fra sak til sak, men også det byr på problemer. Partiet kommer da mer i bakevja og blir ikke godskrevet de positive avgjørelser partiet er med og vedtar.

Partiet vil bli lite synlig, og kommer dessuten i en slags gisselsituasjon. Hvis Høyre/Frp stiller kabinettspørsmål i en viktig sak, blir det svært problematisk for KrF å felle regjeringen når en vet hva alternativet er. Derfor er det bedre for KrF å delta i regjeringen for på den måten ha en hånd med på rattet.

Som avslutning. Hvorfor har vi KrF? Jo, for å hegne om det kristne menneskesynet og landets kristne kulturarv slik som nevnt i lovene. Da er det naturlig å samarbeide med de partiene der en har størst mulighet for å få gjennomslag for dette.

Dersom ikke KrF fortsatt skal kjempe for sine hjertesaker, svikter partiet sitt formål og har neppe noen berettigelse lenger.