Ikke faren, men sønnen

Torbjørn Greipsland har tydeligvis ennå ikke fått med seg at mitt innlegg om politisk kvakksalveri i Dagen 7. juni ikke handlet om Billy Graham, men om sønnen Franklin (Dagen 15. juli).

Det handlet heller ikke om hva Graham sr. måtte ha servert av dumheter på 1950- og 60-tallet, men om dumheter, for ikke å si grovheter, som Graham jr. har servert og stadig serverer nå i siste del av 2010-tallet.

Det er godt mulig Greipsland mener jeg burde ha skrevet om Billys utsagn også, men jeg håper det er greit både for ham og alle andre at jeg bestemmer selv hva jeg vil ta opp og hva jeg vil la ligge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Joda: Billy Graham kom med både politiske og andre utsagn i sin tid som hans ettermæle ville ha tjent på om de var usagt. Som når han i 1960 advarte folk mot å stemme på John F. Kennedy med den begrunnelse at han var katolikk. Men Billy Graham viste seg å ha en evne Franklin foreløpig ikke har vist seg å ha: Han kunne gå tilbake på slike uttalelser i etterkant og beklage at han hadde sagt det.

Franklin Graham har ikke beklaget verken at han var lurvete nok til å sette spørsmålstegn ved om Obama virkelig er en kristen, eller at han mener USA bør kunne bruke masseødeleggelsesvåpen mot «våre fiender», eller at USA bør innføre et generelt forbud mot muslimske innvandrere til landet.

Å kreve meg til regnskap for opplysninger som baserer seg på et tredjehånds referat, slik Greipsland gjør med sin henvisning til en bok og en artikkel der jeg ikke har lest noen av delene, unndrar seg enhver kommentar. Det samme gjør hans halvhjertede forsøk på å forsvare sin egen sleivete karakteristikk av mitt innlegg som «dikting».

At han prøver å forskuttere historiens dom over Franklin Grahams pinlige forsøk på å opptre som politikere, får være hans form for trøst. Den hjelper ikke oss som befinner oss i den virkelige verden her og nå.

Jeg setter for min del strek for denne dialogen med dette. Vil Torbjørn Greipsland insistere på å få det siste ordet, må han gjerne det, uten at jeg ser hva nytt det skulle bidra med. Men så er det heldigvis ikke mitt problem heller.