På bildet ser vi det nederland
...
På bildet ser vi det nederlandske landslaget juble etter å ha vunnet over Sverige i VM-semifinalen. Foto: Alessandra Tarantino, AP Photo
Debatt
Fotball er sykt viktig – burde den være på blå resept?
Del
Det har slått meg hvor viktig fotball er. Den er ­helsefremmende, selv for de som bare ser på. Burde­ den derfor være på blå resept?

Paven sa en gang at av alt det uviktige, er fotball det viktigste. På dette punktet er jeg hjertens enig med paven. Fotball er nemlig viktig!

Det er mange grunner til at fotball er viktig: Fotballen visker ut etniske og rasemessige skiller. På et fotball-lag er det ofte både hvite og fargede spillere. Hudfargen betyr ingen ting. Det er ferdighetene på banen som betyr noe og som roses.

Dessuten gir fotballen muligheter også for de som kommer fra fattige kår. Tenk hvor mange fotballspillere som er kommet fra fattige kår og som får muligheter og status gjennom fotballen.

Fotballen bryter ned generasjonsmotsetninger. I en tid der ungdom og eldre nesten lever på forskjellige planeter, er fotballen en felles arena. Far og sønn kan glede seg på samme kamp. For ikke å snakke om bestefar og barnebarn. Fotballen er genial og knytter familiene sammen.

Fotballen gir tilhørighet. Når mitt lag i England vinner – da vinner jeg. Slik kjenner man et «brorskap» med laget og andre supportere. Følelsen av gruppe­tilhørighet er viktig for alle.

Fotballen er av medisinsk betydning. En får utløp for følelser. Selv den mest forknytte nordmann kan rope ut sin begeistring eller frustrasjon alt etter hvordan fotball-laget spiller. Her kan det komme ut mye frustrasjon og spenninger som i neste omgang kan komme familielivet til gode. Kanskje burde enkelte få en fotballkamp på blå resept?

På hvilken annen arena er det akseptert å vise så mye følelser som det er på en fotballkamp? Her er følelser helt greit! Dette gjør godt for hele mennesket!

Fotballen bringer mennesker sammen på tvers av politisk bakgrunn. Kanskje er fotballen viktig for verdensfreden, for gjennom fotballen blir man kjent og engasjert med mennesker som lever under helt andre politiske kår enn det en selv gjør. Relasjonsbygging er viktig i et hvert fredsarbeid, og her skal man ikke ­undervurdere fotballen.

Fotballen har en oppdragende effekt. Man lærer både å takle seirer og nederlag, og etter en fotballkamp håndhilser man på hverandre selv om det har gått hardt for seg i kampens hete. Slik er fotballen et forbilde og kan ha overføringsverdi til andre ­samfunnsområder.

Men mitt i gleden og begeistringen for fotballen, har jeg ett hjertesukk: Det er for mye penger i proff-fotballen – og det er virkelig usunt. Det er uhørt og flaut at det er så mye penger i proff-fotballen.

Fotballen gir gleder. Man trenger virkelig gleder i livet. Livet kan være trivielt og det kan bli en del tunge dager. Tenk da hvor mange gleder fotballen gir! Enten man har en dyr gressmatte eller det er ei lita løkke i en landsby, så kan fattige som rike spille fotball – og den gir glede for folk på hele kloden.

Fotball er viktig! Jeg syns ­fotball er sykt viktig!

fotball,sten sørensen,debatt