Kirkelig bærekraft

Du kommer ikke utenom bærekraftsmålene. Skal vi nå FNs 17 mål innen 2030, må det til en global dugnad hvor alle gode krefter drar i samme retning.

Verdenssamfunnet skal utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stanse klimaendringene innen 2030. Politikere, nærings- og arbeidsliv, forskningsmiljøer og utdanningsinstitusjoner – og ikke minst sivilsamfunnet må mobiliseres.

Det er ingen tilfeldighet at kirker og diakonale organisasjoner over hele verden nå refererer til bærekraftsmålene. Målenes grunnholdning om at «ingen skal utelates» er som et ekko av kristne verdier om menneskeverd og likeverd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det finnes få tema som er så gjennomgående i Bibelen som fattigdom, rettferdighet og fred. Gud gav oss i oppgave å ta vare på hverandre og å forvalte skaperverket.

Diakonien har derfor fulgt kirken siden de tidligste kristne menighetene, og misjonsorganisasjoner har fra første stund sett skolegang og forbedring av folks helse og levekår som en integrert del av utbredelsen av evangeliet.

Dagens holistiske misjonsforståelse, hvor hele mennesket ivaretas, hviler på en lang tradisjon tilbake til Jesu omsorg for det enkelte mennesket. Å skille evangelisering og diakoni fra hverandre gir liten mening, sett i lys av Bibelens tekster og kirkens historie.

Kirken bidrar mye til å nå bærekraftsmålene. I flere lokalsamfunn i ulike deler av verden, med svake eller ingen offentlige velferdstilbud, er kirker den viktigste tilbyder av helsetjenester og utdanning.

De er tydelige stemmer for å fremme menneskers grunnleggende rettigheter. Også her hjemme har vi lang tradisjon for kirkelig diakoni, før velferdsstaten (utviklet i samspillet mellom staten og kirkens verdier) sikret oss noen av verdens beste tjenester.

Kirkens teologi og praktiske erfaring er en svært viktig ressurs også for Norges arbeid med å oppfylle vår del av bærekraftsmålene, enten det gjelder utvikling av kommuner, på nasjonalt plan eller Norges internasjonale ansvar.

Som kristne har vi ansvar for å bruke vår tro og kompetanse til beste for vår neste. Bærekraftsmålene gir oss gode og konkrete verktøy.

Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke, Kirkens Nødhjelp, Norges Kristne Råd, KFUK-KFUM og flere misjonsorganisasjoner har sammen nylig utgitt «Bærekraftsboka».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her gis en teologisk refleksjon over hvert av de 17 målene og knytter dem til aktuelle bibeltekster. Spørsmål til samtale, forslag til bønner og konkrete utfordringer skal inspirere lokale menigheter til å ta boka i bruk i sitt arbeid.

Mål 17 handler om samarbeid for å nå alle de andre målene. Kirker og kristne organisasjoner har noen av de mest omfattende nettverk av samarbeidspartnere lokalt, nasjonalt og globalt.

Vi har mye å bidra med for å nå FNs bærekraftsmål. Eller sagt på annen måte: kirkens oppdrag er å bidra til at gudsrikets gaver av fred og rettferdighet utbres til alle.