Bibel og Google

Så lenge en er i stand til å «google» et navn eller et stikkord, er veien kort til et stort antall kristne apologeter (trosforsvarere) som gir oss hjelp til å tenke og tale kristelig i møte med aktuelle utfordringer.

I fjor høst skrev jeg i denne spalten om «En tidløs metode». Utgangspunktet var at jeg stadig oftere møter erfarne kristne som opplever minkende frimodighet til å vitne om sin tro til andre.

Med «erfarne kristne» tenker jeg på godt voksne mennesker med lang troshistorie. De opplever et samfunn som i løpet av en generasjon er blitt langt mer sekulært og mangfoldig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En føler seg fort forlegen og ute av stand til å vinne en debatt om kristentroens sannhet. Selv en samtale med en nabo eller en kollega i lunsjpausen, kan bli krevende.

Når vi kjenner på motløshet i møte med slike utfordringer, er det viktig å huske at Jesus har bedt oss om å være vitner. Det betyr ikke minst å dele troens erfaringer, og la andre få vite hva Gud har gjort med oss.

Å dele troens erfaringer med andre, er en «tidløs metode» for å få andre til å lytte. Men det er også grunn til å løfte fram en annen «metode» som alltid er aktuell. Det er å hjelpe dem som sliter med tankespørsmål og intellektuelle utfordringer i møte med den kristne tro.

Her snakker vi ikke om debattglade mennesker som er ute etter å få det siste ord. Nei, vi utfordres til det som kalles trosforsvar, apologetikk, med et fint ord.

Paulus driver trosforsvar flere steder i sine brev. Opp gjennom kirkens historie har evangelisering og apologetikk ofte gått hånd i hånd.

Når mange raskt vil tenke at dette er en virksomhet de ikke er kvalifisert for, er det i vår internett-tid fint å kunne vise til en masse tilgjengelige ressurser. En trenger ikke akademiske grader for å kunne si noe meningsfullt om for eksempel kristen skapertro i møte med utviklingslæren.

Så lenge en er i stand til å «google» et navn eller et stikkord, er veien kort til et stort antall kristne apologeter (trosforsvarere) som gir oss hjelp til å tenke og tale kristelig i møte med aktuelle utfordringer.

Noen eksempler:

· Den engelske matematikeren John Lennox besøkte Norge i fjor høst, i Lagets regi. Søker du på hans navn, finner du lenker til populære forelesninger, bl. a. om hvordan vi kan tro på Gud i vitenskapens verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

· Bedre kjent her i Norge, er Bjørn Are Davidsen, som i en årrekke har vært en dyktig og frimodig trosforsvarer. «Evolusjon eller kristen tro» er et av mange tema han har skrevet om. Du finner ham både i bøker og på nettet.

· I Sverige er Stefan Gustavsson vel kjent for bøker som «Kristen med god grunn» og «Trenger troen forsvares»?. Mange artikler finnes på ulike nettsider.

· Vi kan også nevne Damaris, som «kobler kristen tro og populærkultur». Damaris er en virksomhet knyttet til Gimlekollen, Tro og medier og til Laget, og vil hjelpe oss til å forstå Bibel og samtid i sammenheng. Ved siden av å invitere til kurs og konferanser, har også Damaris innholdsrike nettsider.

I en sum: Det er ingen grunn for en kristen til å havne i mismot i en postkristen og sekulær samtid. Mye hjelp er tilgjengelig for oss som er kalt til å dele det beste budskap av alle. Både Bibel og Google venter på å bli brukt!