DOMMEN: De som oppriktig underkaster seg Jesus, blir høstet inn som hveten til et evig liv hos Gud og de som vil være sine egne herrer, havner i en evig tilværelse et sted der Gud ikke er, skriver Johan Moan.

Vekkelsesforkynnelse, Dagen og biskopen

Jeg vil takke Alv Magnus for den gode vekkelsesforkynnelsen han hadde i Tomb kirke og Dagen for en meget god lederartikkel om Borg-biskopens reaksjon på denne vekkelsesforkynnelsen.

Det er verd å merke seg at dette skjer i Østfold, nær det stedet der Hans Nielsen Hauge startet sin landsomfattende virksomhet. Hans vekkelsesforkynnelse ble til en åndelig fornyelse for hele folket vårt.

Selv om han ikke hadde noen uttalt brodd mot kirken, stoppet denne han likevel og fikk satt han i fengsel for brudd på Konventikkelplakaten som sa at lekfolk ikke hadde lov til å arrangere religiøse møter. «Konventikkel» var et navn på slike pietistiske møter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Borgbiskopen kan heldigvis ikke sette Magnus i fengsel. Han må nøye seg med å si at «slik forkynnelse kan vi ikke ha fra prekestolen i Den norske kirken». Dette utsagnet er som et gufs fra målbærerne av opplysningstidens blodfattige forkynnelse. Jeg vil minne biskopen i Borg om biskopen i Bergen som forsvarte Hans Nielsen Hauge.

Ville noen av dagens biskoper ha gjort det? Det var denne trønderske biskopen i Bergen som skrev: «Jeg har vunnet, Jesus vant. Døden oppslukt er til seier. Jesus mørkets fyrste bant. Jeg den kjøpte frihet eier. Åpen har jeg himlen funnet: Jesus vant, og jeg har vunnet!». Jeg vil oppfordre biskopen i Borg til å sette seg ned og skrive noe tilsvarende evangelisk og oppbyggelig!

Magnus sin forkynnelse var en klassisk vekkelsesforkynnelse, nær det jeg har hørt på mange bedehus opp gjennom hele mitt liv. Der snakker man om at vi mennesker er syndere og at vi må omvende oss til tro på Jesus og prøve å leve et liv slik Han beskriver det i NT.

De som oppriktig underkaster seg Jesus, blir høstet inn som hveten til et evig liv hos Gud og de som vil være sine egne herrer, havner i en evig tilværelse et sted der Gud ikke er. Det er vel ikke så urettferdig siden de ikke vil ha noe med Gud å gjøre. Den endelige avgjørelsen er det Gud selv som står for, ikke Magnus, ei heller biskopen i Borg.

Og så er det noe som vekkelsesforkynnelsen kaller synd. Det er handlinger som er i strid med Guds gode vilje. Bibelen hjelper oss til å se hva det er; i første rekke slikt som er mot de ti budene. Min generasjon lærte disse utenat på skolen. I vår tid ser det ut til at handlinger mot det 5. og 6. budet er særlig aktuelle.

Det er synd å ta et menneskeliv, uansett hvor ungt eller gammelt dette liver er. Om dette taler biskopene uklart, ja, mange vil si galt. Det sjette budet sier at seksuelt samliv hører det klassiske ekteskapet til. Her har Bibelen en rekke klare utsagn om brudd.

Den norske kirken er ikke på linje med Bibelen her heller. Forrige helg talte den homofile, anglikanske presten Sam Allberry i Misjonssalen om dette temaet. Han er en verdensberømt forkynner og fører en klar bibelsk tale om seksualitet. Dagen hadde en fin omtale av ham.

Alv Magnus er en av de som startet bevegelsen Ungdom i oppdrag i Norge. Mange av mine venner er aktive der, og hver mandag er jeg selv rikt velsignet av deres vekkelsesforkynnelse og bibelutlegning i Misjonssalen i Oslo. Magnus sin organisasjon er sunn og god og det er en glede å se alle ungdommene lytte til og bli åndelig berørt av UiOs forkynnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Fortsatt på siden av saken
Les også
Syndsforlatelse eller syndsvelsignelse?
Les også
Alv Magnus har ikke mandat til å bestemme hvem som er ugress