«VEILØSHET»: Innsendere anklager pressesjef Jens Brun-Pedersen (bildet) for å fremme en verdimessig «veiløshet» i det norske samfunnet.

Hva Human-Etisk Forbund vektlegger

I si 60-årige historie har Human-Etisk Forbund (HEF) brukt mye energi til å motarbeide det som «lukter kristenmanns blod» og det under navnet «human» (menneskevennlig).

Professor Thomas Chr. Wyller var ikke så skråsikker i si humanetiske tru. Etter 25-årsjubileet til HEF summerer han resultatet slik:

«Men ingen kan unnlate å se skriften på veggen: sviktende respekt for liv, barnesinn lagt øde, holdningsløshet, meningstomhet og normoppløsning, selvmordstall. Den menneske- baserte etikken har åpenbar spilt fallitt». Vi har gjort verden gudløs, veiløs». (Arbeiderbladet 14.03.95)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nylig har Jens Brun-Pedersen, pressesjef i HEF, forsterka denne «veiløsheten» gjennom avisinnlegg. Nå er det KrF som er skyteskive fordi dette partiet har fått med en «K» for kristendomskunnskap i faget KRLE. Pressesjefen kaller denne K-en for en «språklig perversjon» (avvik fra det normale). Tenk det!

I kjent HEF-stil skriver han at «halvparten av faget skal dreie seg om KrFs eneste sanne religion med det resultat at andre religioner og livssyn nærmest blir framstilt som kuriositeter» (sjeldenheter). Kjenner jeg HEF rett, er dette ikke bekymring for andre religioner, men et fordekt forsøk på å få bort både «K» og kristendomskunnskap i norsk skole.

Samme pressesjef er også bekymra for at partiet KrF nå forsvarer at femteklassinger på offentlige skoler får gratis bibler utdelt av Den norske kirke og kritiserer at KrF ikke er betenkt over at elevene går til julegudstjeneste, hører og synger om «fred på jorden».

Pressesjefen antyder også at KrF med sine åtte stortingsrepresentanter og tre statsråder nærmest dikterer partiene H, FrP og V i regjeringa Solberg til å stemme for «K» i KRLE-faget. Hvor er respekten for vårt demokrati og nevnte partier når han nærmest forutsetter at HEFs veivalg følges?

På 1990-tallet reagerte HEF også mot at statsråd Gudmund Hernes (Ap) fikk utnevnt et utvalg der siktemålet blant annet var å legge til rette for at barn og unge skulle få bedre innsikt og forståelse for verdiene i vår kristne tru, tradisjon og kulturarv. HEFs daværende leder Levi Fragell likte ikke slik dreining i livssynspolitikken, forventa gjenytelser i pakt med HEFs syn fordi «sosialdemokratiske topp-politikere er mellom de flittigste brukerne av H-EFs tilbud».

Mimir Kristjănsson er nå ordførerkandidat for partiet Rødt i Stavanger. I sin tale til Oslo Symposium nylig sa han også dette: «Gjennom snart tusen år har kristendommen vært en grunnplanke i norsk kultur preget av nestekjærlighet, tilgivelse, menneskeverd og barmhjertighet.

Norge trenger de kristne verdiene i kampen mot markedsliberalismen. De kristne verdiene er jeg villig til å forsvare. Da trenger vi flere haugianere og færre listhaugianere”. H-EF har ikke reagert mot dette kanskje fordi ”en svale gjør ingen sommer».

I alt dette glømmer jeg nesten det apostelen Pauslus skreiv slik om vår begrensning: «Nå ser jeg som i et speil.. Nå forstår jeg stykkevis...». (1.Kor. 13.)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ishavsbispen Mondrad Norderval skreiv dette om «tidens guder»: «De trur de veit alt om det de sjøl sier ingen kan vite noe om». Jeg tenker: Som velgere er vi med og bestemmer om slike «Berlin-murbyggere» skal dominere samfunnsstyringa.