STOLTE: Kristdemokraterna er også svært stolte av sin partileder Ebba Busch Thor. Hun fremstår som en tydelig og god leder, skriver Mirjam Ydstebø.

Inspirert av Kristdemokraterna

Ja, vi kan lære av den kristendemokratiske 
suksessen i øst!

Rogaland KrF har gjort som Vebjørn Selbekk anbefaler i Dagen 14. mars, nemlig vært på studiebesøk over Kjølen. Selbekk viser til Kristdemokraternas (KD) suksess og mener KrF har noe å lære, og dette var også Rogaland KrFs valgkampkomité sin grunn for å dra til Sverige sammen med et par valgkampmedarbeidere fra Agder KrF.

KrF har vært gjennom en krevende høst, og det prates fra mange hold om sperregrensen og at KrF som parti står i fare for å forsvinne ut av norsk politikk. Kristdemokraterna (KD) i Sverige har vært i en liknende situasjon. De hadde en god periode med stor oppslutning på slutten av 1990-tallet, men siden har det gått sakte, men sikkert nedover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I mai 2018 hadde KD kun 2,7 prosent på meningsmålingene. Ved valget samme høst ble resultatet 6,3 prosent, og siden har oppslutningen bare vokst. Nå ligger de rundt 10 prosent. En imponerende vekst på kort tid, og som Selbekk skriver, finnes det flere forklaringer på dette.

Etter besøket hos KD i Stockholm er jeg helt enig med Selbekk i at det er ting vi i KrF kan lære av den kristendemokratiske suksesshistorien i øst. Om ikke annet kan man dra hjem igjen med fremtidstro og optimisme på at det er mulig å snu trenden, og igjen klatre oppover på meningsmålingene.

I møte med engasjerte representanter fra KD fikk vi mange gode tips og råd knyttet til både politiske saker, organisasjonsarbeid, samt tips til kampanjer og strategi for sosiale medier. KD har på en forbilledlig måte klart å basere sitt budskap på sine egne hjertesaker samtidig som de har klart å forholde seg til dagsaktuelle saker.

De har evnet å finne et kristendemokratisk svar på det folket er opptatt av. Et sterkt fokus på familie, trygghet i samfunnet, helse og omsorg, integrering og ikke minst tydelighet på det kristne verdigrunnlaget er det vårt søsterparti i Sverige har markert seg på. Flere av våre svenske kristendemokratiske kollegaer understreker at det politiske budskapet til KD er det samme som før, men formidlingen er tydeligere.

Kristdemokraterna er også svært stolte av sin partileder Ebba Busch Thor. Hun fremstår som en tydelig og god leder. Hun gjorde noen svært gode debatter i innspurten før valget i 2018 og fikk stadig større oppslutning.

Hennes partifeller ga uttrykk for at oppturen først kom når Ebba fikk vist frem til det svenske folk hvem hun er som person. Dette har ført til at hun nå scorer høyere på tillitsbarometeret i avisen Expressen enn alle de andre partilederne.

Vår egen Kjell Ingolf Ropstad vil bli valgt som vår nye partileder på landsmøtet i april. Han har med medias hjelp av mange allerede fått utdelt et svært ufortjent mørkemannsstempel. Nå må vi i KrF løfte vår kommende partileder opp og frem. Heie på han og gi han den tilliten han trenger for å få vise seg som den fantastiske og ikke minst dyktige personen han er.

Jeg har stor tro på at Kjell Ingolf har akkurat det samme potensialet i seg som sin kollega i øst til å vinne tillit og oppslutning. Nå må han få anledning til å reise rundt, slik at det norske folk får mulighet til å bli kjent med han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både KD og KrF bygger sin politikk på kristendemokratisk ideologi. Vårt verdigrunnlag er hentet fra Bibelen, den kristne kulturarven og grunnleggende menneskerettigheter og har sin forankring i det kristne menneskesynet, nestekjærligheten og forvalteransvaret. En verdiorientert ideologi med menneskeverdet i sentrum er det beste redskapet i en verden i stadig forandring.

Kristendemokratiet er en av de mest betydningsfulle politiske ideologiene i verden, og spilte en avgjørende rolle i oppbyggingen av Europa etter andre verdenskrig. I dag er den kristendemokratiske gruppen den største i Europaparlamentet.

KrF er altså ikke et parti for spesielt interesserte! Nei, vi er et parti som bygger vår politikk på en verdensomspennende ideologi! Våre verdier er uforanderlige og prinsippene våre står seg over tid. Dette gir grunnlag for en politikk som både er grunnfestet og dynamisk, og som stadig vil finne nye relevante løsninger på utfordringene vi møter i et moderne samfunn.

Nå går vi valgkampen i møte og da er spørsmålet mitt: - skal vi bli liggende slagne, eller skal vi finne frem «the fighting spirit»?

Jeg tror på at vi trenger et kristendemokratisk KrF som henter sitt verdigrunnlag i Bibelen. Og etter en krevende høst er det nå på tide at vi sammen bretter opp ermene for partiet vårt. Vi må våge å være tydelige og ta vår plass i det politiske landskapet, og vi må være stolt over den ideologien vi bygger vår politikk på. Ser vi til Sverige får vi en bekreftelse på at potensialet kan være stort.

En studietur til Sverige og Kristdemokraterna anbefales til andre KrF-ere. Vi finner nok ikke alle svarene der, men vi finner i hvert fall et bevis på at det er mulig å gå fra en oppslutning på 2,7 prosent til over 10 prosent på mindre enn et år. Akkurat det er så oppmuntrende at det er verdt turen i seg selv!