BELGIA: En ung ukrainsk fotbal
...
BELGIA: En ung ukrainsk fotballspiller kneler i en kirke i Belgia, et av landene som er i fokus i denne ukens bønnekalender fra Operation World og Lausannebevegelsen. Foto: Yves Logghe, AP/NTB Scanpix
globalt perspektiv
Nytt samarbeid for misjon i hele verden
Del
– Vi kan, med stor glede, dele nyheten om lanseringen av en ny ressurs for kirker og menigheter verden over, lyder en felles gladmelding fra Lausannebevegelsen og Operation World.

Operation World og Lausannebevegelsen har nemlig inngått et partnerskap som har resultert i en bønnekalender for folkeslagene. Det ukentlige bønnebrevet finnes både digitalt og til bruk i papirformat, og inneholder informasjon om aktuelle folkeslag, noe statistikk og konkrete bønneemner.

– Dette er en unik mulighet til å få oversikt over den globale kirke, og til å bli inspirert til å be for dens utfordringer. Ved å be for verden vil menigheten din få en visjon for verden, sier Jason Mandryk, øverste leder i Operation World.

Michael Oh har også gjentatte ganger satt fokus på bønn for misjon og for folkeslagene i sin forkynnelse, siden han tok over ledelse av Lausannebevegelsen.

Bønnetjenesten for Sovjet på 70- og 80-tallet: Jeg har selv hørt historier om bønnetjenesten for Sovjet i Pinsebevegelsen, hvor et flertall av pinsemenighetene fikk utdelt navnet på en russisk provins eller en by. Trofaste kristne ba for sitt utdelte sted i årevis, noen ganger uten engang å vite om de uttalte stedsnavnet rett.

Etter kanskje 15 år fikk de bønnesvar. Fra provinsen med det vanskelige navnet fikk man høre vitnesbyrd om troende som hadde levd under sterkt press og overvåking gjennom alle disse årene, og til slutt fått kontakt med kristne i Vesten.

Det er også mange som har vært med og bedt for Asia Bibi, den pakistanske tobarnsmoren som ble beskyldt for blasfemi og ble dømt til døden. Bibi ble senere frifunnet i 2018, og i januar 2019 bekreftet høyesterett at frifinnelsen står fast. Bibis advokat var nylig i Norge og møtte mange av dem som har bedt for hennes sak.

«Når mange ber, vil takken for den nådige hjelp vi får stige opp fra manges munn», skriver Paulus i 2. Korinterbrev 1.11. I Bibis sak har vi virkelig sett det Paulus her har satt ord på.

Utfordring ved bønn for nasjonene: I slike enkeltsaker kan vi se at bønn for misjon blant folkeslagene har blitt besvart. Men en av de store utfordringene ved å be for hele folkeslag, slik jeg opplever det, er at det er så vanskelig å få øye på bønnesvarene.

Da jeg var 19, og satt i styret for Operasjon Dagsverk (OD), var det meningen at prosjektpengene skulle gå til skolegang for jenter i Afghanistan. Men samme år tok Taliban makten, og nektet alle jenter utdanning. Prosjektet ble stoppet, og jeg begynte å be for folket som har vært rammet av kriger de siste fire tiårene.

Mye har skjedd siden den gang: USA angrep Taliban i 2001, men aldri før har så mange terrororganisasjoner operert i landet. En stadig større del av landet er rammet av borgerkrig og 85 prosent av befolkningen sier at de støtter dødsstraff for å forlate islam.

Så, hvor ble bønnesvarene av? Vel, vi vet at en del afghanere møter Jesus i Europa. Hva som skjer inne i Afghanistan er ikke så lett å se, da det meste må foregå under jorden. Det er fremdeles enorme bønneemner som gjenstår for Afghanistan, og her skulle norske kristne kaste seg på.

Bhutan og Belgia; Denne ukes fokusområder i bønnekalenderen utgitt av Operation World og Lausannebevegelsen er Bhutan og Belgia. Bhutan, et buddhistisk land med cirka 800.000 innbyggere og sterk forfølgelse av en liten kristen minoritet.

Ingen kristne menigheter eller kirkesamfunn er tillatt i Bhutan, så her oppfordres vi til å be om visdom for de 20.000 troende i landet. Belgia, et land med 11 millioner mennesker, fordelt på en flamsk- og en fransk-talende befolkning, en god del migranter og europeiske innflyttere.

Landet huser internasjonale organisasjoner, både innen EU og NATO. Både Den katolske kirke og de tradisjonelle, protestantiske kirkesamfunnene opplever tilbakegang, mens evangeliske menigheter med store migrantmiljøer vokser frem. Her oppfordres vi til å be om sannhet og visdom, Guds lys og fred for menigheter og folk.

Tør du kaste deg på bønnekampanjen for verden, slik Operation World og Lausanne oppfordrer til? Da kan du gå inn på nettsiden til Lausannebevegelsen og se etter Praying for the world, under Missional Content.