SMÅ LÅN: Wendy Josa er en av mange kvinner som har fått lån i Misjonsalliansens bank i Ecuador, D-MIRO. D-MIRO står for Diaconía – ­MIcrocrédito Rotativo, som betyr at diakonien er basisen for å gi små lån som skal betales tilbake igjen slik at det kan lånes ut til nye. Bildet ble tatt da prosjektet «Ungt enprenørskap» fikk midler fra Kronprinsparets Humanitære fond i 2010.

Sats på kvinner – det lønner seg

Kjønnsdiskriminering har store konsekvenser uansett hvor det finner sted. Når kvinner ikke får delta i arbeidsmarkedet, mister samfunnet både arbeidskraft og kjøpekraft. Likestilling er ikke bare en kamp for rettigheter; den gir også stor samfunnsøkonomisk gevinst.

Likestilling anses med rette som en avgjørende forutsetning for bærekraftig utvikling og har sitt eget mål (mål 5) i FNs bærekraftsmål fram mot 2030. Både forskning, statusrapporter og indikatorer viser at kvinners liv har bedret seg betraktelig de siste tiårene, men det gjelder ikke for alle kvinner.

Det er størst kjønnsforskjeller blant fattige kvinner, selv på områder der det globalt er stor framgang. Vi vet at kvinner utgjør halvparten av verdens befolkning, men statistikker forteller at de også utgjør mer enn 70 prosent av verdens fattige og er ofte offer for diskriminering, vold, ulikhet og urettferdighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved det å være både fattig og kvinne befinner mange seg i en sårbar posisjon. I større grad enn menn mangler de fysisk sikkerhet, og mange blir utsatt for vold. Fattige kvinner forteller om skam og ydmykelse knyttet til klær og renslighet og mangel på rent vann.

Dessuten arbeider disse kvinnene svært lange dager for å ta seg av sine familier, noe som reduserer mulighetene for betalt arbeid. Alt arbeidet kvinnene utfører knyttet til hjem og barn, graver dem trolig dypere ned i fattigdom. Ofte holdes døtre utenfor skolen for å hjelpe sine mødre med mye av dette ulønnede arbeidet.

Ulikhet mellom menn og kvinner er spesielt synlig når det gjelder hvem som har makt og sitter i lederposisjoner. I de aller fleste samfunn er det færre kvinner enn menn i lederposisjoner. Selv om det har skjedd store fremskritt skjer endringene sakte, og kvinner blir ikke med når viktige avgjørelser skal tas. I 2018 var det kun 20 kvinnelige statsledere i verden, og kun 18 prosent av alle ministre var kvinner.

Misjonsalliansen har også en annen historie å fortelle. Mange kvinner er svært deltakende i arbeidet vårt og er ansvarlige og trofaste medarbeidere der de engasjerer seg.

Selv om det er en nær sammenheng mellom fattigdom og mangel på likestilling, ser vi hvordan kvinner tar initiativ og bruker av sin tid i prosjektene våre og er ivrige etter å få lære ny kunnskap. Vi ser det i alle landene vi jobber i, om det er innenfor landbruk, helse eller i spare- og lånegrupper. Tydeligst ser vi det i mikrofinansinstitusjonene, og la meg bruke Ecuador som eksempel.

En ting som er slående med Banco D-MIRO i Ecuador er måten de har fått dyktige kvinner inn i sentrale roller. Mens finanssektoren i Norge sliter med å få kvinner til å jobbe i denne sektoren, og det til tross for alskens insentiver og lokkeordninger, så har banken i Ecuador flust av kompetente medarbeidere. Vårt arbeid er i praksis med på å fremme kvinners stilling i det ecuadorianske samfunnet.

Suksessen kommer ikke av seg selv. Banken har maktet å skape en bedriftskultur og et arbeidsmiljø preget av likhet og muligheter for kvinner til å hevde seg på samme linje som menn.

Banken rekrutterer eller forfremmer ikke kvinner for å fylle opp en kvote, men fordi de ofte er de dyktigste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Studier viser at mikrofinansbanker med kvinnelige ledere har bedre finansielle resultater, mindre tap og bedre sosiale resultater. Lenin Loyola Vinces, direktøren i Banco D-MIRO, bekrefter dette. Halvparten av de 320 ansatte i banken er kvinner, og åtte av fjorten medlemmer i ledergruppa er kvinner. Posisjonen har de fått fordi de fortjener det.

«Noen vil mene at menn generelt sett er mer analytiske enn kvinner. Det skal jeg ikke mene noe alt for sterkt om, men kvinner er definitivt mer interessert i mennesker og har mer fokus på menneskelige og hverdagslige behov», sier direktøren. Det kommer godt med i en mikrofinansbank som skal betjene fattige og sårbare kunder.

Misjonsalliansen ser mange av de samme trendene i de andre bankene. Direktøren i Diaconia MDI i Liberia er kvinne og har vært sentral i opprettelsen av banken. I Vietnam betjener mikrofinansinstitusjonen MOM kun kvinnelige kunder, og banken ledes også av kvinner.

Om tre dager er det 8. mars og kvinnedagen. FN uttrykker et av delmålene til mål 5 om likestilling mellom kjønnene slik:Sikre kvinner fullstendig og reell deltakelse og like muligheter til ledende stillinger på alle nivåer i beslutningsprosessene i det politiske, økonomiske og offentlige liv.

Dette er vi med på. Vi utruster og legger til rette for at kvinner skal få gode og likeverdige muligheter i livet, og på den måten er vi også med og bygger gode lokal- og storsamfunn i våre prosjektland.