«Nylig har biskopene i Den norske kirke kommet med uttalelsen «Samtalen om abort – et bidrag fra Bispemøtet». Denne uttalelsen går i en helt annen retning i forhold til abortloven enn hyrdebrevet fra 1978», skriver styret i Nord-Hålogaland lokallag av FBB. Foto: Hege Flo Øftstaas/Bispemøtet

Abortloven i lys av kristent menneskesyn

Vi vil hevde at selvbestemt abort er like umulig å forene med et kristent menneskesyn i dag som da loven ble vedtatt.

I Salme 139 i Bibelen kan vi lese «Da jeg bare var et foster, så dine øyne meg. I din bok ble de alle oppskrevet, de dagene som ble fastsatt da ikke en av dem var kommet.» Her kommer et kristent menneskesyn til uttrykk.

Det handler om å se og møte hverandre slik Gud gjør. Det omfatter hele livet, fra begynnelsen av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagens abortlov, som gir kvinnen rett til å avbryte livet til et barn hun bærer innen tolvte uke av svangerskapet, er i strid med et slikt syn på mennesket. Da loven ble vedtatt i 1978, sendte biskopene ut et hyrdebrev mot abortloven, opplest i landets kirker 4. juni. Her står det: «Ifølge Den Hellige Skrift er mennesket skapt i Guds bilde. Dette gjelder også det ufødte liv fra dets begynnelse. Den kristne samvittighet er bundet av Guds ord. En statlig lov rokker ikke ved dette forhold.»

Nylig har biskopene i Den norske kirke kommet med uttalelsen «Samtalen om abort – et bidrag fra Bispemøtet». Denne uttalelsen går i en helt annen retning i forhold til abortloven enn hyrdebrevet fra 1978.

Vi vil hevde at selvbestemt abort er like umulig å forene med et kristent menneskesyn i dag som da loven ble vedtatt.

· En lovfestet adgang til selvbestemt abort gjør et foster under tolv uker fullstendig rettsløst. Må ikke vi, som selv en gang ble beskyttet i mors liv, gå sammen for å gi det spirende menneskelivet rettsvern?

· Legger vi ansvaret for liv eller død for det lille, forsvarsløse mennesket på kvinnen alene, svikter vi vårt medansvar for kvinnen som mor. Loven gir henne rett til å få tatt livet av barnet sitt. Bør vi ikke heller gi henne og familien den nødvendige støtte og livshjelp til å bære barnet fram?

· Forsvarer vi selvbestemt abort, sier vi at det er vi, og ikke Gud, som er herre over liv og død. Men er det ikke han, den eneste sanne Gud, som har skapt hver eneste en av oss og gitt oss livet i gave? En dag skal vi alle stå til regnskap for ham.

Må Gud få gi oss å se hverandre med hans blikk, han som så oss først.