SYKEHUSSKIP: En ung gutt ved navn Mohammed på vei opp landgangen for å bli innlagt for en kirurgisk operasjon. Foto: Mercy Ships

Dette bør du 
satse på, Ulstein

Kirurgi som tiltak mot fattigdom forebygger smerte, sosial ekskludering, sosiale kostnader og fravær av muligheter.

I intervju med Vårt Land uttaler Norges nye utviklingsminister at satsing på de fattigste av de fattige i de minst utviklede landene sør for Sahara skal være prioritet for norsk bistand. Det er en god plan.

Mitt råd er å inkludere utbygging av allment tilgjengelig kirurgi og helsetjenester som en viktig del av planen om å løfte regionen ut av fattigdom. La meg forklare hvorfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge forskeren Andy Sumner bor om lag 58 prosent av verdens aller fattigste sør for Sahara i Afrika, dersom man benytter Verdensbankens sats på 1,90 dollar per dag som mål på fattigdomsgrense. Sumner jobber ved King’s College i London, og er en anerkjent ekspert på global fattigdom.

Han har blant annet vært på magasinet Foreign Policy sin liste «Top 100 global thinkers» og Huffington Post sin liste over «Most Influencal Voices». Sammen med forskeren Gisela Robles Aguilar ved Oxford University publiserte han nylig forskningsartikkelen «Hvem er verdens fattige?».

Til Bistandsaktuelt uttaler Sumner at om man bruker både helse, utdanning og tilgang til mat som fattigdomsindikatorer, viser deres analyser at det er rundt 1,6 milliarder veldig fattige mennesker i verden. Mange av disse er svært unge. Faktisk er rundt halvparten under 18 år, sier Sumner.

Funnene viser at rundt 80 prosent bor på landsbygda. Tallet på antall ekstremt fattige som forskerne Sumner og Aguliar har kommet frem til er basert på data fra 106 land, og er over dobbelt så høyt som Verdensbankens anslag på rundt 740 millioner mennesker.

Magnus Hatlebakk er forsker ved Chr. Michelsens institutt i Bergen, og er en av Norges eksperter innen global fattigdom. På spørsmål fra Bistandsaktuelt om hvem som er verdens fattige, understreker han i likhet med Sumner at flertallet bor på landsbygda. Han mener at de aller fattigste trenger bedre sikkerhetsnett rundt seg, inklusiv tilgang til rimelige helsetjenester, slik at de kan satse og ikke står på bar bakke om noe går galt.

Lancet internasjonale helsekommisjon konkluderer i sin rapport «Global kirurgi 2030» at det faktisk er økonomisk lønnsomt for verdenssamfunnet å gi den fattigste delen av menneskeheten tilgang til trygg og økonomisk oppnåelig kirurgi:

«Å investere i utvikling av kirurgiske tjenester er økonomisk fordelaktig, redder liv og skaper grunnlag for økonomisk vekst. For å møte både nåværende og fremtidige behov blant verdensbefolkningens behov, er det nødvendig å investere i menneskelige og utstyrsmessige ressurser der hvor kirurgi og anestesi behøves.»

Lancet-kommisjonen bekrefter at om det ikke investeres betydelig i global oppgradering av det kirurgiske tilbudet, vil land med lav og middels inntekt tape økonomisk utvikling tilsvarende 100 trillioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2014 uttalte Verdensbankens president Jim Kim at «kirurgi er en udelelig og umistelig side av helsetjenester, som kan hjelpe millioner av mennesker til et sunnere og mer produktivt liv».

Kirurgens skalpell er et effektivt verktøy mot fattigdom. Den hjelper både pasienten, familien og lokalsamfunnet. Kirurgi gir barn rammet av sykdom eller ulykke muligheten til å vende tilbake til utdanning.

Foreldre forhindret fra å forsørge familien sin kan vende tilbake til arbeid. Kirurgi som tiltak mot fattigdom forebygger smerte, sosial ekskludering, sosiale kostnader og fravær av muligheter.

Å bekjempe fattigdom er et komplekst oppdrag som gjøres gjennom samspill av mange gode tiltak. Jeg støtter utviklingsministerens ønske om å prioritere de som trenger det aller mest.

Jeg støtter Sumners forslag om å utvide forståelsen av fattigdom fra å ensidig måles i penger, til også å gjelde tilgang til helse, utdanning og mat. Jeg peker på forskningen til Lancet helsekommisjon som viser at det er økonomisk lønnsomt å gi tilgang til trygg og tilgjengelig kirurgi også for de som står bakerst i den globale helsekøen.

Derfor er mitt råd til vår nye utviklingsminister å inkludere utbygging av allment tilgjengelige helsetjenester – deriblant kirurgi og anestesi – som ledd i planen for å løfte regionen ut av armod og inn i en bedre fremtid.

--------

Kilder: Vårt Land: https://www.vl.no/nyhet/ulstein-regjeringen-vil-na-de-aller-fattigste-1.1273916

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bistandsaktuelt: https://bistandsaktuelt.no/nyheter/2019/unnskyld-jeg-vil-hjelpe-de-aller-fattigste.-hvor-bor-de/

Lancet rapporten «Global Surgery 2030»

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)60160-X/fulltext