ISRAEL: Israel har bare seg selv å stole på i denne konflikten, skriver Bjarne Bjelland. På bildet ser vi statsminister Benjamin Netanyahu (til venstrre) i samtale med Russlands president Vladimir Putin.

Trusselen fra Iran

Israel står overfor en stadig økende trussel fra Iran. Iran har økt sin tilstedeværelse i Syria de siste årene, og fortsetter den aggressive retorikken mot jødestaten. Det er ikke bare retorikken som er aggressiv, men også de militære angrepene. Iran står bak flere rakettangrep inn i Israel. Ingen av angrepene har lykkes, men utviklingen er bekymringsfull.

Statsminister Benjamin Netanyahu har ved flere anledninger gitt uttrykk for at de ikke vil tillate Irans oppbygging av krigsmaskineri i Iran, og at landet også vil operere mot syriske styrker som medvirker sammen med Iran.

Det er arrangert flere møter mellom Netanyahu og Putin, og denne møteaktiviteten vil fortsette. Statsminister Benjamin Netanyahu sier at dette er meget viktige møter for å hindre Iran fra å etablere seg i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syria på sin side har gjennom sin ambassadør i FN truet i Sikkerhetsrådet med å angripe Ben-Gurion flyplass med mindre at de israelske aksjonene i Syria opphører.

Den amerikanske, nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton sa etter at Iran flere ganger har truet med å angripe Israel og USA, at landet ikke vil bli i stand til å feire flere «revolusjonsjubileer» dersom de truer USA.

Advarselen kom samme dag som statsminister Benjamin Netanyahu advarte Iran om at dersom de forsøker å ødelegge Tel Aviv eller Haifa, vil de ikke bare mislykkes, men årets markering av den islamske revolusjonen vil bli den siste de noen gang vil feire.

President Donald Trump og hans administrasjon har satt Iran øverst på sin fiendeliste, trukket USA fra den internasjonale atomavtalen og skjerpet sanksjonene mot landet.

Hundretusenvis av iranere strømmet mandag ut i gatene for å feire 40-årsdagen for revolusjonen som brakte ayatolla Khomeini til makten.

Kampen mellom Iran og Israel er en konflikt som raskt kan utvikle seg til en større krig. Iran har benyttet Syria som transittland for plassering av raketter rettet mot Israel.

Rakettene er treffsikre og mer avanserte enn noen gang tidligere. Israel har gjentatte ganger tilintetgjort flere slike konvoier inne i Syria.

Med transport av raketter, våpenlagre inne i Syria, treningsleirer og tilstedeværende soldater fra revolusjonsgarden og militsgrupper har Iran tydeligvis planer om å angripe Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iran er Israels verste fiende, og står bak terroren mot Israel fra terrororganisasjonene på Gaza og i Libanon. I møte i FN sitt sikkerhetsråd har Israels FN-ambassadør Danny Danon opplyst at Iran bruker sju milliarder kroner hvert år på sine terroraktiviteter.

Israels ambassadør i FN har også vist området i Syria hvor Iran rekrutterer og trener 80.000 krigere på en base fem kilometer fra Damaskus. Det er ingen tvil om at Israel har full oversikt over aktivitetene til Iran inne i Syria.

Det internasjonale samfunnet har aldri reagert nevneverdig på opplysninger som Israel dokumenterer om Iran og spiller sitt politiske narrespill videre uansett all den dokumentasjon de har fått eller vil få framover.

Netanyahu har gjentatte ganger advart om at de ikke vil tillate at Iran får fotfeste på Israels nordlige grense. Økningen i israelske angrep mot iranske baser, for ikke å si omfanget av de siste angrepene, har bevist at Netanyahu mener alvor.

Israel har bare seg selv å stole på i denne konflikten. Landet blir fordømt uansett hva de gjør i sitt forsvar for å forsvare landet sitt. EU og Europas statsledere ser ut til å ha en manglende og hjelpeløs oppfatning av realitetene som Israel gjentatte ganger har fortalt dem.

Les også
Pompeo støtter Netanyahu etter utspill om «krig mot Iran»
Les også
40 års mørke over Iran