Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Bygger vi tillit?

Så som enkeltpersoner og organisasjoner er det mulig å bygge tillit ved å jobbe med de tre områdene kompetanse, integritet og omtanke.

I forskjellige sammenhenger møter vi på konflikter der det springende punkt er om en person har tillit eller ikke. Det avgjør i mange tilfeller om denne personens videre skjebne. Dessverre er det ikke alltid så lett å forstå hva som ligger i dette begrepet.

Det høres ut som en slags helhetlig vurdering som på et eller annet mystisk vis enten heller i positiv eller negativ retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi snakker også om å bygge tillit. For å være troverdige og bli tatt på alvor, trenger vi å ha tillit, og det er nødvendig å bygge tillit over tid. Vi må gjøre oss fortjent til tillit og det er alltid andre enn oss selv som avgjør om den er til stede eller ikke.

Men kan vi gjøre noe for å bygge tillit? Og kan vi forhindre at vi havner i en situasjon hvor det blir uttrykt mistillit til oss? Eller er det et mystikkens slør som for alltid vil ligge over dette begrepet som gjør at vi aldri helt kan gripe det?

Det er faktisk forsket en del på dette emnet, og det er gjort noen interessante funn på hvordan tillit fungerer i en organisatorisk kontekst. Blant annet er det gjort oppsummerende studier der forskere finner tre hovedkilder til tillit: kompetanse, integritet og omtanke.

Den første komponenten kan virke opplagt. For at jeg skal gi en person tillit til for eksempel å forvalte mine midler, må jeg vite at vedkommende har de nødvendige ferdigheter og den nødvendige kunnskap innen dette området. Dersom en person skal gjøre et kirurgisk inngrep i kroppen min, vil jeg vite at han eller hun vet hva de gjør.

Det hjelper ikke at de er gode på andre områder. For at jeg skal ha tillit til dem innenfor dette bestemte området, må jeg vite at de behersker disse arbeidsoppgavene.

Men det holder ikke at en person har kompetanse, hvis han eller hun ikke holder ord og gjør det de sier, altså mangler integritet. I så tilfelle vet vi jo ikke om de kommer til å gjøre det vi har blitt enige om.

Dersom en person over tid holder ord og viser at det er samsvar mellom det man sier og det man gjør, bygges det tillit.

Den tredje kilden til tillit er omtanke. Både kompetanse og integritet kan være på plass, men i tillegg ønsker jeg å vite om en person vil meg vel. Eller med andre ord: har omtanke for meg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så hvis alle tre områdene er dekket, er det gode forutsetninger for å bygge tillit. Og motsatt: dersom mistillit oppstår, er det gjerne ett eller flere av disse områdene som svikter.

Så som enkeltpersoner og organisasjoner er det mulig å bygge tillit ved å jobbe med de tre områdene kompetanse, integritet og omtanke.